Alpinizem Nepalu letno prinese več milijonov dolarjev. Foto: EPA
Alpinizem Nepalu letno prinese več milijonov dolarjev. Foto: EPA

Ukrepu so se pridružili tudi na kitajski strani, kjer so odpovedali vse odprave s severne strani gore.

Britanski BBC poroča, da Nepal zgolj na račun izdajanja dovoljenj za vzpon na Everest letno zasluži približno štiri milijone dolarjev, številka pa je še občutno višja, ko ji prištejemo prihodke širše turistične panoge.

"Odločili smo se, da bomo do 30. aprila prekinili vse turistične vizume," je iz pisarne tamkajšnjega premierja sporočil Narajan Prasad Bidari.

"Tako so odpovedana vsa že izdana dovoljenja in vsa tista, ki so bila za vzpone v sezoni 2020 še v pripravi," je dodal.

Hkrati je tujcem, ki do 14. marca potovanja v Nepal morda ne bodo mogli odpovedati, da 14 dni ostanejo v karanteni.

Velik izpad dohodka za šerpe

Večina alpinistov prihaja iz ZDA, Indije, Kitajske, Velike Britanije, Japonske in Južne Koreje, povprečno pa mora za vzpon na Everest državi vsak plačati 11 tisoč dolarjev, v prihodnosti pa bi se ta številka lahko še občutno dvignila. Poleg tega morajo alpinisti za vzpon več deset tisoč dolarjev plačati tudi turističnim agencijam.

Odločitev oblasti bo imela velik vpliv tudi na tamkajšnje šerpe. "Do zdaj sem že dobil odpoved od svojih devetih kitajskih in ene japonske stranke. Ogromno odprav na treking ne bo prišlo v Nepal, kar je ogromna izguba za šerpe, ki v tem času zaslužimo večino svojega denarja," je razložil Lakpa Sherpa.

Za zdaj so v Nepalu ugotovili zgolj en primer okužbe z novim koronavirusom, so pa denimo v sosednji Indiji našteli več kot 70 primerov.