Pogled na del Melbourna. Foto: EPA
Pogled na del Melbourna. Foto: EPA

Prvič po zlati mrzlici v 19. stoletju je Sydney izgubil status najbolj naseljenega avstralskega mesta. Prehitel ga je Melbourne, njegov zgodovinski tekmec, je v ponedeljek sporočil avstralski statistični urad.

Sydney, ki je glavno mesto avstralske zvezne države Novi Južni Wales, je naziv največjega mesta ponosno nosil več kot stoletje. A ker prebivalstvo na obrobju Melbourna hitro narašča, so se meje mesta leta 2021 razširile še na območje Meltona, zaradi česar je mesto po številu prebivalcev preseglo Sydney, je poročal britanski BBC.

Glede na zadnje vladne podatke iz junija 2021 ima Melbourne 4.875.400 prebivalcev, kar je 18.700 več kot Sydney.

Hitra rast Melbourna, prestolnice zvezne države Viktorija, je večinoma posledica mednarodnih migracij, je za BBC povedala demografinja Avstralske nacionalne univerze Liz Allen.

Toda ponosni prebivalci Sydneyja se bodo lahko še vedno sklicevali na navedbe statističnega urada, da je to mesto junija 2021 ostalo največje, če primerjamo širši regiji Sydneyja in Melbourna. Širša območja mesta namreč vključujejo tudi prebivalstvo, ki se pogosto vozi ali dela v mestu, vendar živi v majhnih občinah in podeželskih območjih na obrobju.

Na ta način ostaja Sydney s skoraj 5,26 milijona prebivalcev iz širšega velemestnega območja še naprej najbolj naseljeno mesto, so pojasnili na statističnem uradu. Vendar pa je glede na napovedi pričakovati, da bo širše območje Melbourna v naslednjem desetletju po zaslugi večje rasti doseglo in preseglo širše velemestno območje Sydneyja.