Bohinjsko jezero ponuja veliko možnosti za rekreacijo. Foto: BoBo
Bohinjsko jezero ponuja veliko možnosti za rekreacijo. Foto: BoBo
Blejsko jezero
Blejsko jezero velja za eno najbolj obiskanih slovenskih znamenitosti. Foto: BoBo
Julijske alpe
Gorenjska je vabljiva v vseh letnih časih. Foto: BoBo

Podatki za junij v obeh gorenjskih turističnih krajih kažejo večje število hotelskih prenočitev v primerjavi z istim lanskim obdobjem, podobna pričakovanja pa so tudi za julij in avgust. Vendar kljub temu turistične ponudnike pesti precej manjša zunajpenzionska poraba gostov.

"Ljudje se tudi v času krize odločajo za počitnice, vendar pa zelo pazijo, kako bodo na dopustu trošili," je dejal direktor Turizma Bohinj Klemen Langus. Nekatere agencije, ki ponujajo športne in druge dejavnosti, s trenutnim izkupičkom niso najbolj zadovoljne. Podobno opaža tudi direktorica Turizma Bled Eva Štravs Podlogar, ki je povedala, da se proda manj izletov, drage hrane in podobnega.

Ostajajo manj kot tri dni
Nadaljuje se tudi težnja skrajševanja počitnic, čeprav imajo v Bohinju še vedno najdaljšo dobo bivanja turistov v Julijskih Alpah in morda tudi celotne države. V prvih petih mesecih se je povprečna doba bivanja sicer spustila pod tri dni, vendar je to v primerjavi z drugimi turističnimi kraji po Sloveniji vseeno razmeroma veliko, je poudaril Langus in dodal, da se za to trudijo z dodatnim ugodnosti za goste, zlasti prek kartice Gost Bohinja.

Turistični obisk v prvi polovici leta je bil v Bohinju zadovoljiv. V prvih petih mesecih so imeli 76.700 prenočitev, kar je za osem odstotkov več kot v istem obdobju lani. "Posebej nas veseli, da se je povečal delež tujih gostov iz naših tradicionalnih trgov Nemčije, Italije, Hrvaške in Nizozemske za kar 16 odstotkov," je poudaril Langus, ki je prepričan, da so rezultati spodbudni in kažejo na pravilnost izvedenih promocijskih in oglaševalskih akcij.

Temperatura Bohinjskega jezera 22 stopinj
Tudi za poletne mesece glede na dozdajšnje podatke in rezervacije kaže, da bodo od tri do pet odstotkov boljši od lanskih. Malo Langusa skrbi le dnevni obisk, ki je močno odvisen od vremena, vendar dozdajšnji konci tednov kažejo, da se ljudje še vedno radi odločajo za enodnevni izlet v Bohinj. Tudi temperatura Bohinjskega jezera s približno 22 stopinjami je zelo primerna za kopanje, v Bohinj pa obiskovalce vabijo še številne prireditve.

Pestro ponudbo poletnih prireditev imajo tudi na Bledu, kjer so v soboto izvedli tradicionalni tek Nočna 10ka. "Turistični obisk za julij in avgust dobro kaže, tako da smo optimistični," je dejala Štravs Podlogarjeva. Rekordne sezone, kakršna je bila v letih 2007 in 2008, sicer ne pričakuje, vseeno pa pričakuje med pet in sedem odstotki več prenočitev kot lani. Vendar zaradi previdne porabe gostov končni izkupiček ne bo za toliko večji od lanskega.

Več Angležev in Američanov
Struktura blejskih gostov je še vedno podobna kot pretekla leta. Slovenci ustvarijo le približno deset odstotkov vseh prenočitev, povečuje pa se število angleških, ameriških, belgijskih, srbskih in hrvaških gostov.

Podoben je porast gostov iz Nemčije, Nizozemske, Belgije, Italije, Hrvaške pa tudi iz Francije, Španije, Češke in Poljske, je tudi v Bohinju. Še vedno pa skoraj polovico vseh nočitev v Bohinju ustvarijo slovenski gostje.