Bohinjsko jezero je čudovito v vseh letnih časih, še posebej pa je očarljivo, ko se iznad njega dvigajo meglice. Foto: RTV SLO/A. P.
Bohinjsko jezero je čudovito v vseh letnih časih, še posebej pa je očarljivo, ko se iznad njega dvigajo meglice. Foto: RTV SLO/A. P.

Po najdaljši diagonali meri 4.350 metrov, na najširšem delu je široko 1.250 metrov, globoko pa je 45 metrov.

Gre za jezero ledeniško-tektonskega nastanka, prvotna kotanja je nastala z močnim erozijskim delovanjem ledenika na površje. Glavni pritok jezera je Savica, ki se v jezero izliva pri Ukancu, iz jezera pa teče reka Jezernica, ki se po manj kot sto metrih združi z Mostnico, skupaj pa tvorita Savo Bohinjko.

Bohinj je lahko dosegljiv s katere koli smeri in z različnimi prevoznimi sredstvi, saj je letališče Jožeta Pučnika od njega oddaljeno približno 50 kilometrov, vlak vas pripelje do Bohinjske Bistrice, avtovlak pa večkrat dnevno povezuje Most na Soči z Bohinjsko Bistrico. Obala jezera in naselja ob njem, najbolj razvit je Ribčev Laz, so idealna možnost za poletni oddih in različne športne dejavnosti.

A. P.

V Ribčevem Lazu so na voljo vse potrebne stvari, med drugim trgovina, pošta, restavracija in nekaj stojnic s spominki. Sicer pa tu turisti ne potrebujejo veliko, saj je v prvi vrsti uživanje na svežem zraku in naravne lepote. Foto: RTV SLO/A. P.
Za vse, željne adrenalina, je na voljo tudi naravna plezalna stena. Foto: RTV SLO/A .P.
Tudi, če jezero večkrat obiščete, boste vedno odkrili še en košček, še eno zalivček, ob katerem lahko posedite in se umaknete od norega življenjskega ritma. Foto: RTV SLO/A. P.
Turistično ponudbo bogati tudi turistična ladjica, ki vas zapelje v družbo račk in kanuistov, ki prav tako izkoriščajo vodo. Nanjo se lahko vkrcate na koncu Ribčevega Lazu. Foto: RTV SLO/A. P.
Bohinj je pravi raj za štirinožne ljubljenčke, saj so jim v dolgi sprehodi zagotovljeni, tiste najbolj korajžne pa premami tudi hladna voda, v kateri preizkusijo svoje plavalne sposobnosti. Foto: RTV SLO/A. P.
Ponudba športnih dejavnosti je res pestra, ob ustreznih vremenskih razmerah pogled obiskovalcem pogosto uide v nebo, kjer se zabavajo padalci. Foto: RTV SLO/A. P.
Ob prihodu v Ribčev Laz lahko turisti s pomočjo tabel zlahka najdejo svoje prenočišče in se orientirajo po okolici. Foto: RTV SLO/A. P.
Hribi premamijo večino obiskovalcev, nekateri pa si nadenejo tudi ustrezno opremo in jo mahnejo še višje, v vršace Julijskih Alp. Foto: RTV SLO/A. P.
Na Bohinjsko jezero dan za dnem, noč za nočjo, pazi zlatorog. Foto: RTV SLO/A. P.