Rahel nagib 96-metrskega stolpa v severozahodno smer je z ostrim očesom mogoče opaziti tudi z ulice. Foto: EPA
Rahel nagib 96-metrskega stolpa v severozahodno smer je z ostrim očesom mogoče opaziti tudi z ulice. Foto: EPA

Vrh slovitega urnega stolpa v Westminstru se že nekaj let nagiba, trenutno naj bi bil nagnjen za 435 mm, torej slabe štiri decimetre in pol. Kot je leta 2009 pokazala raziskava londonske uprave, ki nadzira tudi parlamentarna posestva, raziskavo povzema Sunday Telegraph, se stolp nagiba v severozahodno smer pod kotom 0,26 stopinje.

Big Ben, ki nosi ime po velikem zvonu znotraj stolpa, naj bi se počasi pogrezal zaradi posledic desetletij del na podzemni železnici, med drugim tam poteka linija Jubilee, pod zemljo je tudi podzemno parkirišče.

Rahel nagib 96-metrskega stolpa v severozahodno smer je baje mogoče opaziti tudi z ulice, in če napake ne bodo odpravili, bi se zvonik utegnil prevrniti, opozarjajo strokovnjaki.
A stanje le ni tako kritično, saj bi s tempom, s kakršnim se stavba poseda zdaj, trajalo 4.000 let, preden bi bil stolp podoben slavnejšemu poševnemu stolpu v Pisi, ki je nagnjen za štiri kotne stopinje.

Profesor John Burland z londonskega Imperial Collegea je za Sky News povedal, da bi, če bi se začel stolp hitreje nagibati, morali nekaj ukreniti, vendar misli, da naslednjih nekaj let lahko še brez skrbi počakajo.