Ker Vogel leži v Triglavskem narodnem parku, na smučišču ne morejo urediti možnosti umetnega zasneževanja. Foto: RTV SLO
Ker Vogel leži v Triglavskem narodnem parku, na smučišču ne morejo urediti možnosti umetnega zasneževanja. Foto: RTV SLO
Bohinj
V Bohinju bodo vse več truda vlagali v razvoj pohodništva, kolesarstva in drugih športov. Foto: RTV SLO

Vogel namreč zaradi lege v naravnem parku nima možnosti umetnega zasneževanja, Kobla pa zaradi pomanjkanja sredstev nima primernega sistema izdelave kompaktnega snega. Pomanjkanje snega se v Bohinju kaže tudi letos, saj so imeli v januarju le 18 tisoč prenočitev. Od tega je bilo 18 odstotkov domačih gostov, med tujci pa so bili najštevilčnejši Hrvati, Angleži in Madžari.

Čas za pohodništvo ...
"Smučanje je še vedno glavna aktivnost, zaradi katere turisti pozimi pridejo v Bohinj, vendar bo treba razmisliti o oblikovanju dodatnih programov," zato opozarja v. d. direktorja Lokalne turistične organizacije Bohinj Klemen Langus. Kot alternative smučanju je izpostavil predvsem pohodništvo tudi v zimskem času.

Če bi bilo to razvito, kot je treba, potem bi bila ob drsališču, vodnem parku in prireditvah ta destinacija bolj zanimiva, je prepričan. K temu dodaja še, da bo treba razmišljati v smer kongresnega turizma, na katerega se bo delno osredotočil nastajajoči hotel ob vodnem parku.

... in kolesarstvo
Bohinj naj bi se bolj usmeril tudi na kolesarjenje in druge športne dejavnosti. Že zdaj je po Langusovih besedah vzpostavljenih in označenih deset gorskih kolesarskih poti, v razvoj kolesarske mreže v Julijskih Alpah pa nameravajo vlagati tudi v prihodnje. Sočasno bosta potekala še analiza in označevanje sprehajalnih poti po Bohinju.

M. N.