Zaradi globalnega segrevanja se tajajo ledeniki (na fotografiji Himalaja). Foto: EPA
Zaradi globalnega segrevanja se tajajo ledeniki (na fotografiji Himalaja). Foto: EPA

27. septembra je svetovni dan turizma, ki letos poteka na temo turizma in biodiverzitete. Letošnja tema je tesno povezana z mednarodnim letom biotske raznovrstnosti, katerega namen je povečati zavedanje ljudi o pomenu biodiverzitete za človeštvo in življenje za Zemlji.

Leto sovpada s sprejetim ciljem vlad v letu 2002, da do leta 2010 dosežejo bistveno znižanje stopnje zmanjševanja biotske raznovrstnosti. Letošnji svetovni dan turizma tako postavlja v ospredje spoštovanje konceptov trajnostnega razvoja.

Ministrica za gospodarstvo Darja Radič in direktor direktorata za turizem Marjan Hribar se bosta ob današnjem svetovnem dnevu turizma udeležila delavnice Priprava na novo strategijo razvoja in trženja slovenskega turizma 2012-2016 v Kongresnem centru Wellness Parka Laško. Radičeva, Hribar in v. d. direktorice Slovenske turistične organizacije Maja Pak se bodo o temeljnih usmeritvah za novo strateško obdobje pogovarjali s predstavniki slovenskega turističnega gospodarstva.

Generalna skupščina Svetovne turistične organizacije je 27. september razglasila za svetovni dan turizma septembra leta 1979. Ta datum so izbrali zato, ker je generalna skupščina organizacije na ta dan leta 1970 sprejela svoj statut, hkrati ta dan pomeni zaključek glavne turistične sezone na severni polobli in začetek glavne sezone na južni polobli.