Dan odprtih borjačev je vsako leto dobro obiskan, ne glede na vreme. Foto: Barbara Renčof
Dan odprtih borjačev je vsako leto dobro obiskan, ne glede na vreme. Foto: Barbara Renčof
V Hostlu si lahko gostje izposodijo tudi kolesa in se zapeljejo na ogled vasi ter od domačije do domačije. Foto: Barbara Renčof

Zvečer simbolno zažgejo stare drenove metle, ki so že odslužile svoje. Tako pozdravijo toplejše in daljše pomladne dneve ter se poslovijo od zime.

Na ta dan na prtone nekaterih domačij obesijo drenove metle, kar je znak, da so njihovi borjači, kot se imenujejo dvorišča, odprti za radovedne obiskovalce. Rdeča nit letošnjih Odprtih borjačev bo obujanje obrtništva in poklicev, ki so bili ali so še prisotni v vasi.

Dan odprtih borjačev je vsako leto dobro obiskan, ne glede na vreme. Običajno pride tja do tisoč obiskovalcev. Jutri bo svoje borjače odprlo 16 kraških domačij. Ponujali bodo kraški zaščitni znak - teran in nekaj domačega za pod zob. Na ogled bo tudi kamnoseška domačija mojstra Jerneja Bortolata, kjer bo mogoče v roke prijeti orodje in preveriti, kako trd je kraški kamen. Razvojno društvo Pliska in Hostel Pliskovica ta dan organizirata več zanimivih prireditev in predstavitev, pa tudi tri rekreativne pohode po vasi in njeni okolici.

Od samo polurnega pohoda do zahtevnejšega štiriurnega za izkušenejše. Po lepo označeni poti skozi vas in bližnjo gmajno vodi obiskovalce zaščitni znak vasi – ovčka Pliska. V Hostlu si lahko gostje izposodijo tudi kolesa in se zapeljejo na ogled vasi ter od domačije do domačije.

Domačini na Krasu odpirajo vrata domačij
Domačini na Krasu odpirajo vrata domačij