Od maja 2006 bo z Brnika letelo 9 letalskih prevoznikov. Foto: Aerodrom Ljubljana/Irena Habe
Od maja 2006 bo z Brnika letelo 9 letalskih prevoznikov. Foto: Aerodrom Ljubljana/Irena Habe
Adriino letalo
Adria je lani v Bruselj prepeljala 35.800 potnikov. Foto: Adria Airways
Destinacije, na katere lahko letite z Brnika
24 krajev, dosegljivih preko brniškega letališča. Foto: Aerodrom Ljubljana
Vkrcanje na letalo
Za potovanje z letalom se odloča vse več ljudi. Foto: RTV SLO

Od prvega maja bodo na tri londonska letališča leteli: Adria v Gatwick, EasyJet v Stansted in nov partner Aerodroma Wizz Air v Luton. Na brniškem letališču pojasnjujejo, da je proga Ljubljana-London nenasiten trg, ki zlahka prenese novega prevoznika.

Da mora biti potnikov v London res precej, kažejo tudi podatki o letih z Brnika: Adria tja leti vsaj šestkrat tedensko, EasyJet vsakodnevno, Wizz Air pa bo letel trikrat tedensko.

Nova bruseljska povezava
Adria bo konkurenco dobila tudi za prevoz potnikov v Bruselj. Beneluks se je izkazal za destinacijo, po kateri potniki veliko povprašujejo, zato se je Aerodrom z Wizz Airom dogovoril, da bo ta letel tudi v Charleroi, ki je od Bruslja oddaljen 46 kilometrov. Adria dvanajstkrat tedensko leti bliže Bruslju, na letališče Zaventem, ki je od mesta oddaljeno 13 kilometrov.

S kom in kam z Brnika?
Wizz Air je sicer že deveti letalski prevoznik, ki sodeluje z brniškim letališčem. Največ destinacij pokriva Adria Airways, ki leti na 11 evropskih letališč. Med novejšimi povezavami je let v Carigrad, lani pa so prvič poleteli tudi v Varšavo.

Drugi prevozniki, Air France, Austrian Airlines, poljski LOT, Czechairlines, srbski Jat, madžarski Malev in Turkish airlines, večinoma letijo na eno domačo destinacijo.

Nizkocenovna prevoznika bosta od maja naprej dva, EasyJet in Wizz Air. Slednji z dvema letalskima povezavama šele vstopa na slovenski trg, Aerodrom Ljubljana pa dopušča možnost nadaljnjih dogovorov o povezavah s Skandinavijo, Italijo in Španijo, ki so zaenkrat še brez neposredne povezave s slovenskimi letališči.

Nič več Ljubljana-Berlin?
Medtem ko Wizz Air vstopa na brniško letališčem, pa se je EasyJet s 26. marcem odločil ukiniti povezavo z Berlinom, nad katero je imel monopol.

Povezava Ljubljana-Berlin naj bi sicer imela precej potnikov, vendar se je med EasyJetovimi linijami izkazala za manj uspešno. O njenem prevzemu razmišljajo tudi v Adrii, vendar končne odločitve še niso sprejeli.

Leta 2005 je s pomočjo brniškega letališča potovalo 1,218.896 potnikov, kar je 16,3 odstotka več kot leto prej.