Iz oglarske kope, kjer so uporabili predvsem bukov in hrastov les, se je začelo kaditi 2. maja, postopek pa naj bi trajal kak teden dni. Domačini pravijo, da pričakujejo kakih 3.000 kilogramov oglja, ki ga bodo prodali tistim, ki na piknikih ne morejo brez žara. Velja izkoristiti priložnost in si ogledati, kako so nekoč z nepopolnim zgorevanjem lesa pridelovali oglje.
Opis poti: V Kamniku pri srednješolskem centru zavijete desno in se vozite 10-15 minut proti Palovčam. Ko pridete do lovske koče, parkirajte avto in pojdite levo po makadamski poti. Čez sto metrov desno, kjer kmalu ugledate kopo, še prej pa nepogrešljiv dim.
Oglarstvo se je danes ohranilo le še kot posebnost, da mlada generacija ne pozabi na stare običaje. Z njim se izrabijo tudi sečni ostanki, ki bi sicer ostali v gozdu. Za kovaške potrebe in za kurjenje žarov ga dandanes kuhajo še predvsem v Škofjeloškem hribovju.
T. O.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje