Hoteli so polni, a gostje očitno ne zapravljajo. Foto: BoBo
Hoteli so polni, a gostje očitno ne zapravljajo. Foto: BoBo

Polni hoteli, prazne restavracije in slaba turistična ponudba. To je zgodba portoroškega turizma zadnjih nekaj let. K temu je svoje prispevala še kriza, zaradi katere se manjša tudi število nekoč najbolj množičnih turistov pri nas - Italijanov.


Kljub lepemu vremenu in začetku italijanskega ferragosta, Portorož ni poln turistov, kot je bil nekoč. Čeprav so hoteli polno zasedeni, pa se preostali del turističnega gospodarstva že vrsto let pritožuje nad stanjem v portoroškem turizmu.
V Piranu, kjer jih poleg vseh težav pesti tudi neurejen promet, slabše sezone od letošnje nekateri ne pomnijo. Lastnik ribje restavracije Ilijas Abduli pravi, da take sezone še ni doživel. Tudi Ahmed Babič, ki ima v Piranu že vrsto let trgovino s torbicami, pravi, da je to najslabša sezona v zadnjih 20 letih. Po njegovih besedah obiskovalci nimajo denarja niti za sladoled, Italijanov pa letos skorajda ni.

Italijani izbirajo druge destinacije
Direktor turističnega združenja Portorož Jadran Furlanič pravi, da je kriza močno prizadela naše zahodne sosede, zaradi česar so spremenili svoje navade: "Iz enomesečnih ali vsaj 14-dnevnih počitnic smo prišli na dva ali tri dneve, kar pomeni, da si turisti privoščijo nekaj vikendov v sezoni. Največji je prav upad italijanskih gostov."
Ali je sezona dobra ali ne, je relativno, saj jo presojamo na podlagi zasedenosti hotelov, še dodaja Furlanič. Ob tem pa se preostali del turističnega gospodarstva že vrsto let pritožuje nad stanjem v portoroškem turizmu.
Furlanič razlog - poleg krize - vidi tudi v sposobnosti hotelirjev za trženje in pomanjkanju profesionalnih kadrov. Ob tem pa opozarja tudi na to, da se del turizma ne zna prilagoditi novim smernicam. Turistični delavci bi morali dati večji poudarek avtohtonosti. Kar pa je težko, če med najemniki portoroških lokalov skoraj ne najdemo domačina.

Nuša Pevc, Radio Koper