V Koper prihaja tudi vse več velikih križark. Slika je simbolična. Foto: EPA
V Koper prihaja tudi vse več velikih križark. Slika je simbolična. Foto: EPA
Luka Koper
Bo Luki Koper uspelo postati vodilno matično pristanišče za potnike iz Srednje Evrope? Foto: RTV SLO

Kot pojasnjuje Bojan Babič iz Luke, jim je letos uspelo pridobiti nove ladjarje, ki iščejo nove destinacije. "Koper tako ni več neznanka in je že zapisan na svetovnem zemljevidu križarjenja," je pojasnil. Med novimi ladjarji sta tudi ugledna Royal Caribbean in Carnival z najzahtevnejšimi potniki. V Koper sicer prispe največ francoskih in britanskih turistov, letos bo več tudi Američanov.

Koper potnike založi z informacijami
Ob prihodu v Koper je turistom na voljo osem prodajnih mest s spominki in turističnimi informacijami, potnike pričakata tudi maskoti mesta (kozica in harmonikar). Po novem potnik dobi tudi dnevni časopis z informacijami o dogajanju v Kopru in okolici ter o ustanovah, vrednih ogleda. Določenim ladjam je na voljo tudi več dodatnih aktivnosti: degustacije vin, vodeni ogledi, nakupovalne ture, vožnja s turističnim vlakcem ipd.

Luka mora še bolj izkoristiti ugodno lego
Po Babičevih besedah mora Luka Koper še bolj izkoristiti ugodno zemljepisno lego in zanimanje ladjarjev. V družbi so prepričani, da je to mogoče, saj je Slovenija lepa in varna ter potnikom ponuja veliko zanimivosti. Dokaz za to naj bi bil podatek, da so ob prvih letošnjih prihodih potniških ladij ugotovili 65-odstotno udeležbo izletov in ekskurzij vseh prispelih potnikov. Ta delež je veliko večji kot v drugih pristaniščih, poudarjajo.

Koprski potniški terminal z visokimi ambicijami
Vizija potniškega terminala v Kopru je postati vodilno pristanišče za potnike iz Srednje Evrope, za kar pa je seveda potrebna tudi ustrezna infrastruktura.

Dodajmo še, da se industrija križarjenja, tako Babič, izredno hitro razvija ter v Evropi in Sredozemlju doživlja pravcati razcvet. "Prvič zato, ker se vedno več Evropejcev odloča za križarjenja, drugič pa zato, ker se v Evropi odpira vedno več novih destinacij, zanimivih za križarjenja."

M. N.