V slovite nizozemske kavarne bodo kmalu lahko zahajali le še polnoletni Nizozemci. Foto: Reuters
V slovite nizozemske kavarne bodo kmalu lahko zahajali le še polnoletni Nizozemci. Foto: Reuters

Kdor bo želel v prihodnje v kateri od kavarn pokaditi džojnt, bo moral dokazati polnoletnost in biti nizozemski državljan ter v izbranem klubu plačati enoletno članarino. Ob obisku kluba bo treba pokazati izkaznico, ki so jo nekateri na Nizozemskem že zlobno poimenovali izkaznica za travo ("wietpas").

S pomočjo elektronskega sistema naj bi poleg tega še preprečili, da bi si ljudje omislili več izkaznic in s tem smeli kupiti več kot dovoljenih pet gramov marihuane ali hašiša na dan.

Želja: ustaviti "zadetkarski" turizem
Nizozemski minister za pravosodje Ivo Opstelten želi s to odločitvijo ustaviti naval "turistov" zlasti iz Nemčije, Francije in Belgije, ki so množično prihajali na Nizozemsko in v tamkajšnjih kavarnah uživali kanabis. Minister se sicer zaveda, da bo zaradi tega ukrepa upadlo število turistov, vendar pa je mnenja, da naj tujci v prihodnje raje kadijo kar doma.

Vlada premierja Marka Rutteja si je že lani oktobra kot eno od prednostnih nalog zadala izboljšati podobo Nizozemske, ki že vrsto let velja kot raj za uživanje marihuane in hašiša. Opozicija in lastniki kavarn so do vlade kritični, poleg tega pa opozarjajo, da se bo uživanje mehkih drog preselilo na ulico.

Nad odločitvijo nizozemske vlade, ki naj bi začela veljati po poletnih počitnicah, niso pretirano navdušeni niti tujci. Mnogi med njimi so zatrdili, da jih, če bo vlada svojo namero uresničila, na Nizozemsko ne bo več.