Italijanska igralka Isabella Ragonese na plaži na Lidu med lanskim beneškim filmskim festivalom. Foto: EPA
Italijanska igralka Isabella Ragonese na plaži na Lidu med lanskim beneškim filmskim festivalom. Foto: EPA
Catherine Deneuve maha oboževalcem. Kje drugje kot na Lidu. Foto: EPA
Ameriški režiser Julian Schnabel na Lidu. Foto: EPA

Enajst kilometrov dolga podolgovata peščena plitvina, ki ji je nesmrtnost prinesel roman Thomasa Manna Smrt v Benetkah in nato film z Dirkom Bogardejem v glavni vlogi, že desetletja privlači slavne obraze, filmske zvezdnike in preprosto bogate. Tam vsak september poteka beneški filmski festival, kar območju daje še dodatno avro glamurja.

Da bi si zagotovili mirne dneve ležanja na pesku z razgledom na Jadransko morje brez motenj v obliki "običajnega življa", lahko petičneži najamejo lesene koče, za katere je treba odšteti tudi do več tisoč evrov na sezono. Plaža, eden izmed pasov zemlje, ki Beneško laguno ščitijo pred tem, da bi jo zalilo morje, je razdeljena na zasebne odseke, kamor noga običajnega smrtnika ne sme stopiti.

Voda na Lidu nič več "rezervirana"
A zdaj je beneški mestni svet sprejel nov zakon, ki naj bi omogočal demokratičnejši duh na plaži, kjer sta nekoč koktajle srkala tako Federico Fellini kot Sigmund Freud. Beneški levosredinsko usmerjeni župan je lastnikom zasebnih plaž naročil, naj postavijo dva metra visoke modre palice, s katerimi bodo označili točne meje svoje pristojnosti.

Zgodovinskim hotelom, kot so Des Bains, Quattro Fontane in Excelsior, so naložili, da se njihove zasebne plaže ne smejo raztezati dlje kot do pasu v širini pet metrov od morja, zaradi česar bodo lahko do vode zdaj prišli tudi običajni izletniki. Tudi vse preostalo območje Lida bo zdaj odprto za javnost.

Na ta način se beneški mestni svet prvič ukvarja s kopalnimi pravili in uredbami na plažah, kjer je poleti velika gneča. A premožni lastniki kabin na plaži zdaj zahtevajo srečanje z županom, saj so prepričani, da bi jim morale visoke vsote, ki jih plačujejo, zagotoviti večjo ekskluzivnost.

Dolg seznam z naslovom Na plaži prepovedano
Morda pa bo tistim, ki plačujejo za mir in tišino v svojih kabinah, nekaj tolažbe ponudil seznam prepovedanih dejavnosti na plaži, ki je dolg in strog. Prepovedani so igre z žogo, skakanje z valolomov, uporaba mil in šamponov pod prhami na prostem, ribarjenje in zasidranje plovil. Tudi domači ljubljenčki tam niso dobrodošli, v času popoldanskega počitka pa je prepovedano glasno predvajanje glasbe.

Nova pravila so sprejeli tik pred vrhuncem počitniške sezone v juliju in avgustu, ko gre večina Italijanov na dopust in so jezni spopadi na mivki med ogorčenimi petičnimi gosti in izletniki nekaj običajnega.