Letošnji Oktoberfest, ki bo že 178. po vrsti, bo potekal med 17. septembrom in 3. oktobrom. Foto: EPA
Letošnji Oktoberfest, ki bo že 178. po vrsti, bo potekal med 17. septembrom in 3. oktobrom. Foto: EPA

Kuratorica razstave Angela Böck je zbrala 780 eksponatov, med njimi tudi takšne, ki prihajajo iz Japonske, Južne Koreje ali Afrike.

"Pitje je področje, ki se mu v življenju ni mogoče izogniti," je dejala Böckova in dodala: "Na razstavi je predstavljeno pitje v najširšem pomenu besede." Tako je poleg dragocenih skodelic, ki so prve umetnine, mogoče videti tudi kozarce in karafe, pa tudi odpirače in "prisrčnice", ki so na prodaj na tržišču. Najdragocenejši eksponat na razstavi, ta bo odprta do 8. oktobra, pa je avtomat za pripravo kave s pladnjem, vrčkom za kavo in skodelicami, ki je vreden 11.300 evrov.

Vsaka kultura je k temi pitja prispevala kaj novega, je dejala Böckova. Tako so, denimo, iz Japonske prišle posodice za riževo vino ali iz Afrike čajne skodelice z želvami. Vendar pa se meje vedno bolj zabrisujejo. Zdaj tudi že nemška podjetja izdelujejo skodelice za riževo vino ali skodelice za čaj z azijskimi motivi. Izjema so vrčki za pivo, ki so regionalno pogojeni in so nemška ali bavarska tema.