Na zimske razprodaje kar v New York? Foto: MMC RTV SLO/A. K.
Na zimske razprodaje kar v New York? Foto: MMC RTV SLO/A. K.

Od vseh desetih najbolj privlačnih ameriških turističnih mest je le New York imel več tujih turistov kot pred letom 2000. Mestne oblasti New Yorka pričakujejo, da se bo obisk tujih turistov leta 2008 še povečal, kakor tudi njihova poraba, saj vrednost dolarja pada in so ZDA zato zelo privlačne za premožne turiste iz zahodne Evrope, ki po trgovinah Manhattana "kupujejo vse, kar lahko nesejo" za skoraj pol nižjo ceno kot doma.

19,4 milijarde dolarjev v mestno blagajno
Tujih turistov je bilo v New Yorku leta 2007 le 17 odstotkov od skupaj 44 milijonov obiskovalcev mesta, vendar pa so porabili polovico od 24,7 milijarde dolarjev. Mestna davkarija se je ob tem veselila za 1,94 milijarde dolarjev debelejših blagajn. Tuji turisti porabijo več tudi zato, ker potrebujejo prenočišča za dlje časa kot domači. Hotelska zasedenost je bila lani na Manhattanu kar 90-odstotna, medtem ko je povprečje po ZDA le 65 odstotkov.

Rastejo novi hoteli
Ne glede na to, da dobi New York na leto največ obiskovalcev, takoj za Orlandom na Floridi, kjer je Disney World, pa ima New York manj hotelov kot Las Vegas, Chicago, Los Angeles in celo Atlanta. Trenutno v New Yorku gradijo 8.500 dodatnih hotelskih sob, kar je za 10 odstotkov več kot znašajo trenutne zmogljivosti. Gradijo 59 hotelov, v načrtovanju pa so še najmanj 103. Cene hotelskih prenočišč bodo mimo konic še naprej ostale povprečno od 200 do 300 dolarjev na noč.