Ladje za križarjenja vse bolj privlačijo turiste. Foto: EPA
Ladje za križarjenja vse bolj privlačijo turiste. Foto: EPA
Nizkocenovni prevozniki lajšajo dostop do nekaterih turističnih destinacij. Foto: RTV SLO

Na temo turizem in promet: Od domišljije Julesa Verna do resničnosti 21. stoletja v Sloveniji poteka okoli 70 prireditev, gostinsko-turistične šole pa pripravljajo turistične dneve.

Zakaj poudarjanje prometa?

Generalni sekretar Svetovne turistične organizacije Francesco Frangialli je v poslanici poudaril prevoz kot ključno sredstvo potovalne industrije. Letošnje leto pa se mu zdi za to še posebej primerno zaradi stoletnice smrti Julesa Verna, ki ga je Frangialli označil za enega največjih pisateljev in vizionarjev potovanj.

Prevozne zmogljivosti postajajo ob vse večjem povpraševanju po potovanjih ključen dejavnik spodbujanja ali zaviranja turističnega razvoja.

Tema je po mnenju predsednika Slovenske turistične zveze Marjana Rožiča za Slovenijo še posebej primerna, saj se končuje gradnja avtocestnega križa. Obenem pa se odpirajo vprašanja v zvezi z vzdrževanjem cest in povezavi vinsko-turističnih cest s turistično ponudbo.

Podatki Svetovne turistične organizacije kažejo, da je leta 1950 potovalo 20 milijonov ljudi, lani 760 milijonov, do leta 2020 pa naj bi število preseglo 1,6 milijarde ljudi na leto.

Priljubljena prevozna sredstva
Preporod med turističnimi prevozniki doživljajo predvsem udobne, visokokakovostne ladje za križarjenje. Še posebej zanimive so ladje prilagojene rečnemu križarjenju, saj v povezavi z železniškim in cestnim omrežjem omogočajo tudi oglede v notranjosti.

Najpomembnejša povezava v mednarodnem prometu še vedno ostaja letalski promet, pri katerem je edina ovira razmeroma visoka cena. Težave na tem področju rešujejo nizkocenovni letalski prevozniki, ki lajšajo dostop do turističnih destinacij.