Sankt Peterburg velja za eno najlepših mest v Evropi - in tudi eno najdražjih. Foto: EPA
Sankt Peterburg velja za eno najlepših mest v Evropi - in tudi eno najdražjih. Foto: EPA
Rusko letovišče Soči bo leta 2014 gostilo zimske olimpijske igre. Foto: Uradna stran
Kamčatka je eden izmed skritih biserov - sanjska dežela medvedov, vulkanov in neokrnjene narave. Foto: EPA
Moskva še vedno privabi največ turistov v Rusijo. Foto: Reuters

Z nekaj najdražjimi hoteli na svetu, pomanjkljivo turistično infrastrukturo, slovesom slabe postrežbe in birokratskih glavobolov za obiskovalce Rusija za turiste ni ravno enostavna destinacija.
Zdaj ruska vlada upa, da se bo vse to spremenilo, in načrtuje v ta namen uvedbo ambicioznega programa, s katerim bi država do leta 2016 postala raj za turiste in se uvrstila na sezname največjih turističnih destinacij. "Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da se bodo tuji obiskovalci v Rusiji počutili prijetno,” je dejala pomočnica ministra za turizem in šport Nadežda Nazina.
Ruska vlada bo kmalu razpravljala o 352 milijard rubljev (8,5 milijarde evrov) vrednem načrtu za izboljšanje infrastrukture, izobraževanje strokovnjakov in začetek velike oglaševalske kampanje. Če bo načrt uspešen, bi lahko Rusijo v petih letih vsako leto obiskalo do 40 milijonov tujih turistov.
Rusija je lani privabila le 2,3 milijona tujih obiskovalcev, kar jo uvršča izredno nizko na seznamih najboljših turističnih destinacij. Prvouvrščena Francija in drugouvrščene ZDA so, denimo, lani privabile 74 oziroma 55 milijonov obiskovalcev. Da bi izpolnila svoj cilj, bi morala Rusija vsako leto privabiti približno toliko turistov kot Italija, ki je lani gostila 43 milijonov tujih obiskovalcev.
Moskva z najdražjimi sobami
Ruski strokovnjaki za turizem pravijo, da bi sicer nadvse radi videli, da bi načrt uspel, a so do tega zelo skeptični. 40 milijonov turistov je "napoved, ki bolj sodi v znanstveno fantastiko", meni Maja Lomidze, izvršna direktorica ruskih turističnih agencij. "Preveč pogojev bi moralo biti izpolnjenih, da bi bil ta načrt uresničen. Najpomembnejši bi bili hoteli po ugodnih cenah. Rusija je zelo draga država," pove.
Sodeč po nedavni raziskavi, je povprečna cena hotelske sobe v Moskvi 288 evrov na noč, kar je največ na svetu. V Parizu je povprečje 227 evrov, v New Yorku pa 213 evrov. "V Moskvi praktično ni hotelov ekonomskega razreda ali pa so zelo slabi. Cene so pretirane," razlaga Irina Tjurina, predstavnica združenja ruske turistične industrije.
Ob tem pove, da Moskva in St. Peterburg, ruska prestolnica v času carjev, ki slovi po svojih razkošnih hotelih, še naprej privabljata veliko večino turistov, ki obiščejo Rusijo – kar 95-98 odstotkov! Naslednje najbolj priljubljene destinacije so tako imenovani Zlati krog mest v okolici Moskve (Vladimir in Rostov), divji polotok Kamčatka na ruskem Daljnem vzhodu in območje Bajkalskega jezera v Sibiriji.
Niti angleških napisov ni
Po besedah strokovnjakov bo Rusija morala premagati tudi birokratske ovire, ki so "strup" za obisk te države. Tuji obiskovalci morajo namreč ob prošnji za ruski vizum ne le navesti vseh mest, ki jih nameravajo obiskati, temveč se morajo tudi registrirati pri tamkajšnjih migracijskih oblasteh vsakič, ko obiščejo novo mesto. Tjurina ta proces opisuje kot "ponižujoč".
Rusija je tudi država, "ki se še ni prilagodila potrebam tujih turistov", pove Lomidzejeva. V moskovski podzemni železnici tako ni nobenih znakov v angleščini, razen majhnih načrtov podzemne mreže.
"Razmere so take, da tujec, ki ne govori rusko, ne more potovati sam naokoli," razlaga. Kljub skepticizmu strokovnjakov pa turistični organizatorji upajo, da bo načrt vlade uspel. "Če bo načrt realiziran, bodo turistični organizatorji navdušeni … V Rusiji lahko vidite veliko stvari," konča Lomidzejeva.