Ryanair leti na 300 progah s 113 letališči po Evropi. Foto: RTV SLO
Ryanair leti na 300 progah s 113 letališči po Evropi. Foto: RTV SLO
Frankfurtsko letališče
Frankfurtsko letališče je na prvem mestu po prepeljanem tovoru. Foto: EPA

Od 16. 3. bodo morali potniki, ki bodo leteli z največjim evropskim nizkocenovnim prevoznikom, za vsak oddan kos prtljage doplačati najmanj 3,5 evra, če bodo prtljago prijavili prek interneta. Če jo bodo prijavili šele na letališču, bodo morali plačati 7 evrov. Še vedno pa bo na letalo mogoče prinesti ročno prtljago do 10 kilogramov.

V podjetju pričakujejo, da bo število potnikov samo z ročno prtljago z zdajšnjih 25 odstotkov naraslo na 40 odstotkov. Zaradi uvedbe takse bodo za 3,5 evra znižali cene letov. S spremembo bodo potnikom samo z ročno prtljago tudi omogočili, da vse formalnosti z letom opravijo kar prek spleta.

Ryanair, ki v naslednjem poslovnem letu pričakuje 42 milijonov potnikov, naj kljub varčevalnim ukrepom ne bi odpuščal delavcev.

Število potnikov narašča
V državah EU-ja je leta 2004 z letali potovalo 650 milijonov potnikov, kar je 8,8 odstotka več kot leto poprej. Največ potnikov je imelo londonsko letališče Heathrow, nemški Frankfurt pa je na prvem mestu po količini tovora.

Najvišjo rast letalskih potnikov so zaznamovali v novih članicah Unije, na Slovaškem je letalski promet narasel kar za 73 odstotkov, medtem ko se je v Sloveniji povečal za 13 odstotkov.