Gorazd Skrt, vodja predstavništva STO-ja v Milanu, mag. Dimitrij Piciga, direktor STO,  Gianvico Camisasca, častni konzul RS v Milanu,  nj. eksc. Andrej Capuder, veleposlanik RS v Italiji. Foto: STO
Gorazd Skrt, vodja predstavništva STO-ja v Milanu, mag. Dimitrij Piciga, direktor STO, Gianvico Camisasca, častni konzul RS v Milanu, nj. eksc. Andrej Capuder, veleposlanik RS v Italiji. Foto: STO
Slovenska večerja, hotel Principe di Savoia, Milano, 12. februar 2009. Foto: STO

Povabilu Slovenske turistične organizacije (STO) se je odzvalo 109 italijanskih novinarjev, ki so v preteklem letu napisali članke o Sloveniji, in devet italijanskih organizatorjev turističnih potovanj. Goste so pozdravili veleposlanik Republike Slovenije v Italiji nj. eksc. Andrej Capuder, mag. Dimitrij Piciga, direktor STO-ja, Gorazd Skrt, vodja predstavništva STO-ja v Italiji, ter Ciril Zlobec, slovenski pesnik, pisatelj, publicist, politik, novinar, urednik in tudi prevajalec.

V okviru Slovenskega večera je STO šestim italijanskim novinarjem in medijem (novinarki Anni Pugliese, novinarju Angelu Pannofini, fotografu Michelu Belli, redakcijama Bell’Europa in Itinerari Travel ter redakciji spletnega časopisa www.guidaviaggi.it), ki so največ prispevali k povečanju prepoznavnosti Slovenije in slovenskega turizma na italijanskem trgu, v zahvalo za pomoč pri promociji Slovenije podelil posebna priznanja.

Idrijska kulinarika in glasbene poslastice
Letošnji promocijski partner slovenskega večera je bila Občina Idrija, ki je predstavila svojo regijo. Posebna pozornost v okviru predstavitve je bila namenjena okušanju idrijske kulinarike. Dogajanje na Slovenskem večeru je popestril glasbeni gost Rudi Bučar s svojo zasedbo, premierno pa sta se javnosti s preigravanjem etno- ter moderne slovenske glasbe predstavila Janez Dovč in Boštjan Gombač, ki sta navdušila več kot 160 zbranih gostov.

Z intenzivnimi promocijskimi aktivnostmi na italijanskem trgu bo STO nadaljeval skozi vse letošnje leto. Tako se bo med 19. in 22. februarjem 2009 slovenska turistična ponudba v sodelovanju med STO-jem in slovenskim turističnim gospodarstvom italijanski javnosti predstavila na najpomembnejši italijanski turistični borzi - BIT 2009.

Italijanski trg se na seznamu največjih emitivnih trgov slovenskega turizma tako po številu prenočitev kot tudi prihodov turistov nahaja na prvem mestu, to dokazuje tudi 10,8-odstotni delež italijanskih gostov v strukturi prenočitev vseh tujih gostov v Sloveniji v letu 2008, so sporočili z STO-ja.

C. R.