Agencije poudarjajo, da so varnostni zadržki pri potovanjih na priljubljene destinacije odveč, saj so s tega vidika po njihovih ocenah v zadnjem času sporna kvečjemu središča evropskih prestolnic. Foto: Reuters
Agencije poudarjajo, da so varnostni zadržki pri potovanjih na priljubljene destinacije odveč, saj so s tega vidika po njihovih ocenah v zadnjem času sporna kvečjemu središča evropskih prestolnic. Foto: Reuters

Kot so pojasnili v turistični agenciji Kompas, je povečanje povpraševanja letos tolikšno, da se srečujejo s pomanjkanjem zmogljivosti v skoraj vseh krajih, ki jih ponujajo. Za Sredozemlje, predvsem grške otoke, je več kot 40-odstotno povečanje rezervacij, za Jadran pa približno petodstotno.

V agenciji Palma govorijo o približno 20-odstotnem porastu, povečano povpraševanje pa opažajo tudi v agencijah Relax in Sonček, v kateri ugibajo, da bo promet letos morda spet dosegel raven izpred desetih let.

Turistične agencije letos opažajo tudi občutno povečano povpraševanje po turističnih aranžmajih, za katere so stranke pripravljene odšteti tudi malo več. Vrste namestitev ostajajo zelo različne, se pa nekoliko povečuje povpraševanje po letovanjih v dražjih hotelih.

Rast višine povprečnih izdatkov za nakup aranžmaja opažajo zlasti v agencijah Sonček in Relax. To med drugim pripisujejo boljši prodaji letovanj v sredozemskih turističnih ciljih, ki so v zadnjih dveh letih utrpeli nekaj upada.

Vračanje v Turčijo, Tunizijo in Egipt
Vse agencije sicer poročajo o občutno večjem povpraševanju po sredozemskih destinacijah, kjer so paradni konj še vedno grški otoki. Zadnja leta se je okrepilo tudi zanimanje za Španijo in Črno goro.

"Povečuje se tudi število rezervacij v Tuniziji in Egiptu, zadovoljive številke pa so tudi za Turčijo, ki je sicer še daleč od tega, kar je dosegala včasih. A mnoge prepriča prav dobra cena in neizmerna prijaznost domačinov do turistov, ki jim še vedno zaupajo," pravijo pri Sončku.

Agencije še poudarjajo, da so varnostni zadržki pri potovanjih v priljubljene kraje odveč, saj so s tega vidika po njihovih ocenah v zadnjem času sporna kvečjemu središča evropskih prestolnic.