V prvih treh mesecih so Slovenci največ dopustovali doma, v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem. Foto: BoBo
V prvih treh mesecih so Slovenci največ dopustovali doma, v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem. Foto: BoBo

Tisti, ki so se v prvih treh mesecih leta odpravili na dopust v katerega izmed turističnih središč v Sloveniji (teh je večina, 56 odstotkov), so povprečno porabili 40 evrov na dan, tisti, ki so dopustovali v tujini, pa v povprečju 66 evrov na dan, kažejo podatki statističnega urada. Med tujimi destinacijami so bile prve tri mesece najpogostejša izbira Avstrija (31 odstotkov vseh tujih destinacij), Hrvaška (27 odstotkov) in Italija (13 odstotkov).

Največ denarja na dan je porabil slovenski turist, ki je bival v hotelu ali podobnem objektu (74 evrov), najmanj pa turist, ki je bival v lastnem počitniškem bivališču (16 evrov). Tisti, ki so bivali pri sorodnikih ali prijateljih, so porabili povprečno 38 evrov na dan, tisti, ki so bivali v drugih najetih nastanitvenih objektih, pa 68 evrov na dan.

Kar 1,401 milijona ali 80 odstotkov prebivalcev Slovenije, starih 15 ali več let, se sicer v prvih treh mesecih leta ni odpravilo na nobeno zasebno potovanje. Največ, 39 odstotkov, jih kot razlog navaja finančne razloge, 19 odstotkov pomanjkanje časa zaradi delovnih obveznosti, 16 odstotkov zdravstvene razloge, za 12 odstotkov pa ta letni čas ni bil primeren za potovanje.

Skoraj tri četrtine zasebnih potovanj je bilo krajših, z od eno do tremi prenočitvami, kažejo podatki državnih statistikov, 26 odstotkov zasebnih potovanj pa je obsegalo vsaj štiri prenočitve.

Na vsaj en enodnevni izlet (brez prenočitve) v tujino se je v prvem četrtletju odpravilo 10 odstotkov prebivalcev Slovenije, starih 15 ali več let. Vseh enodnevnih izletov v tujino je bilo 445.000, 88 odstotkov je bilo zasebnih. Na enem zasebnem enodnevnem izletu v tujini so porabili povprečno 47 evrov.