Podjetja za uvoz slovenskih vin v ZDA so za Batiča organizirala turnejo s sprejemi, pokušinami vin in večerjami v restavracijah v Kaliforniji, Arizoni, Nevadi in New Yorku, kjer je na voljo njegovo vino.
"Zadnjo večerjo" s ponudbo šestih različnih Batičevih vin je v svoji najnovejši restavraciji X20 na reki Hudson v Yonkersu pripravil lastnik verige restavracij Xaviars Peter Kelly. Restavracijo X20 s slovenskimi vini oskrbuje podjetje Tri Wines oziroma Emil Gaspari.
Vinograde Batičevih varujejo angeli
Družina Batič ima v lasti 19 hektarjev vinogradov v treh krajih Vipavske doline. Zasajeni so na izbranih legah v Šempasu, Vogrskem in Vitovljah. Vinogradi družine Batič so sajeni po stari vipavski metodi z gostoto do 12.000 trt na hektar. Zaradi velike gostote so pogoji preživetja ekstremni in trta takrat nudi največ.
Trte so za največjo absorpcijo hranilnih elementov in vlage iz zemlje prisiljene razplesti korenine tudi 15 metrov in več globoko. Zaradi globine korenin trte nudijo boljše letine ob deževnih kot tudi sušnih odobjih, piše na spletni strani vinarjev.
Ker je podnebje v Vipavski dolini optimalno za bela vina, imajo na kmetiji 70 odstotkov belih sort grozdja in le 30 odstotkov rdečih. Veliko pozornost posvečajo avtohtonim sortam pineli, vitovski grganji in zelenu, v katerih vidijo svojo prihodnost.
Družina Batič obdeluje tudi vinograde na angelovi legi (od 350 do 400 m nadmorske višine), ki niso bili nikoli škropljeni. Varujejo jih popolno mikropodnebje Vipavske doline in angeli, še piše na njihovi spletni strani.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje