Idila ob reki Douro v istoimenski dolini na Portugalskem. Foto:
Idila ob reki Douro v istoimenski dolini na Portugalskem. Foto:
Vinske gorice v Afriki
Tako pa so videti vinske gorice v Afriki.

Dolina Douro na severu Portugalske je bila "označena" kot vinska regija leta 1756, kot prva pa je bila vključena v UNESC-ovo zaščiteno dediščino leta 2001. V tej dolini je veliko domačij odprtih za turiste, kjer lahko preizkušajo v svetu sicer manj poznana vina. V Pinhãu (Vintage House Hotel) pa imajo celo t. i. vinsko akademijo, kjer organizirajo vsakovrstne degustacije vin, od tistih za začetnike do tistih za strokovnjake.

Učite se lahko na vsakem koraku
Poleg dobrih vin lahko ob reki Douro poskusite veliko dobre hrane, obiščete pa lahko tudi različne tečaje o proizvodnji vina in kakovosti grozdja. Učite se lahko tudi v sami naravi s pomočjo avdiotehnologije, in sicer v osmih jezikih. Najboljši čas za obisk portugalskih »vinskih goric« pa je september, ko imajo pripravljene prav posebne programe.

Marlborough Region na Novi Zelandiji
Na Novi Zelandiji je najbolj poznano vino Sauvignon Blanc, najboljše mesto za pokušino le-tega pa Marlborough - največje vinorodno območje na otoku. Vinska turistična atrakcija Montana Brancott Winery v bližini Blenheima je odprta že 2000 let. Po kozarčku ali dveh si lahko privoščite še odlično hrano v bližnjih restavracijah. Že 25 let pa organizirajo tudi največji festival vina in hrane Wine Marlborough Festival.

Stellenbosch Wine Route v Južni Afriki
Vinski turizem pa se je pred kratkim razvil tudi na jugu črne celine v Western Capu. Najbolj poznana vinorodna območja vzhodno od Cape Towna so Constantia, Paarl, Franschhoek in Stellenbosch. Prva vinarna Stellenbosch Wine Route je bila ustanovljena 1971 in je danes ena od glavnih atrakcij, ki privabi na tisoče turistov letno. Prav Stellenbosch pa je rodno mesto avtohtone afriške trte pinotage.