Po knjižni uspešnici prihaja še filmska z ameriško ljubljenko Julio Roberts v glavni vlogi. V Sloveniji bo na ogled od 23. septembra naprej. Foto: Columbia
Po knjižni uspešnici prihaja še filmska z ameriško ljubljenko Julio Roberts v glavni vlogi. V Sloveniji bo na ogled od 23. septembra naprej. Foto: Columbia
'Tridesetletna Liz ima vse: moža, hišo, kariero. Namesto sreče in zadovoljstva pa čuti le paniko in zmedenost. Loči se in zapade v depresijo. Zato naredi radikalen korak – da bi odkrila, kdo v resnici je, se odpravi na enoletno potovanje okoli sveta popolnoma sama. V Italiji se predaja kulinaričnim užitkom, uči se italijanščine in se zredi za 12 najsrečnejših kilogramov v svojem življenju. V Indiji s strogo meditacijo doživi razsvetljenje. V Indoneziji išče svoj najvišji cilj: ravnovesje med posvetnim užitkom in božansko transcendenco. Tu najde novo pot … in počasi jo spet začne loviti sreča,' je zapisano v opisu knjige, ki je izšla pri založbi Učila. Foto: Učila

V omenjeni knjigi, ki so jo doslej prodali v več kot sedem milijonih izvodih in je pravzaprav knjiga spominov Elizabeth Gilbert, indonezijski vrač osrednji protagonistki - sveže ločeni, razočarani nad življenjem in na delovni nalogi v Indoneziji - prerokuje, da se bo vrnila na Bali.

Kaj sledi? Gilbertova uide iz newyorškega predmestja in se eno leto predaja čutom (predvsem v kulinaričnem smislu) v Italiji, si umiri duha v indijskem ašramu in se vrne na Bali, kjer najde ljubezen z brazilskim izvoznikom nakita. V njenem liku so se očitno našle številne rojakinje in somišljenice po vsem svetu. Številne so se tudi odpravile po njenih stopinjah, zaradi česar si balijski turistični delavci manejo roke.

Bali namreč po zaslugi te velikanske knjižne uspešnice doživlja prav turistični preporod. In če niste ravno neodvisna popotnica, vam z veseljem (a za precej zasoljeno ceno) pomagajo turistične agencije in luksuzne verige hotelov.

Le za ljubezen poskrbite sami
Hotel Four Seasons Bali ponuja paket za štiri noči, v okviru katerega obiskovalke obiščejo dve letovišči. V vsakem preživijo dve noči in imajo osebne posvete s Ketutom Liyerjem, da, prav s tistim vračem, ki je Gilbertovo navdahnil za knjigo.

Gostje (pišemo kar v ženski obliki, saj predvidevamo, da moški ne bodo ravno množično drli tja), ki si bodo privoščile ta paket za okrog 2.370 evrov, bodo dobile tudi "brezplačen" dan z osebnim pomočnikom v enem od hotelov verige Four Seasons po lastni izbiri - v Milanu, Firencah ali Mumbaju, ki jih bo vodil po cerkvah, svetiščih, tržnicah in restavracijah. V paket so vključeni tudi tečaji balijske kuhinje, balijske masaže in vsi prevozi.

Julia in Javier - zmagovalna kombinacija?
"Roman o samoodkrivanju govori o tem, kaj se zgodi, ko vzameš odgovornost za svoje zadovoljstvo v lastne roke, in o pustolovščinah, ki jih doživi Liz, ker noče več živeti kot posnetek družbenih idealov,"
še piše v opisu knjige, po kateri so (seveda!) že posneli film z Julio Roberts v glavni vlogi, ki v kinematografe po svetu prihaja avgusta, k nam pa septembra.

Epsko popotovanje neke tridesetletnice, ki išče samo sebe (in se tudi najde) v Italiji, Indiji in Indoneziji, bo tako tudi na filmskem platnu skoraj gotovo postalo velika uspešnica. Zagotovo bo k temu nekaj pripomoglo tudi to, da vročega Brazilca igra nihče drug kot vroči Španec Javier Bardem. Napovednik za film si oglejte spodaj.