Obiskovalci si v spremstvu strokovnjakov lahko ogledajo bogato Plečnikovo dediščino, grobove znanih Slovencev in druge pomembnejše dele pokopališča. Foto: RTV SLO
Obiskovalci si v spremstvu strokovnjakov lahko ogledajo bogato Plečnikovo dediščino, grobove znanih Slovencev in druge pomembnejše dele pokopališča. Foto: RTV SLO

V evropskih mestih in državah letos v tednu od 30. maja do 5. junija že osmo leto zaznamujejo dneve dediščine evropskih pokopališč, v sklopu katerih potekajo brezplačni vodeni ogledi pokopališč, predavanja, koncerti in razstave. V Ljubljani projekt poteka na pokopališču Žale, kjer bodo vodeni ogledi v tem tednu vsak dan ob 11.00 in 17.00.

Vodeni ogledi Žal se bodo začenjali pred upravno zgradbo na Plečnikovih Žalah. Obiskovalci si bodo pod strokovnim vodstvom ogledali bogato Plečnikovo dediščino, grobove znanih Slovencev in druge pomembnejše dele pokopališča, je sporočilo podjetje Žale, d. o. o, ki je upravitelj pokopališča in tudi član Združenja kulturno pomembnih evropskih pokopališč (ASCE).

Združenje, katerega ustanovni član je tudi ljubljanska mestna občina, je bilo ustanovljeno leta 2001 in ima že več kot 110 članov. Pripravlja promocijske akcije ozaveščanja o pomenu kulturne, zgodovinske in arhitekturne dediščine pokopališč, namen združenja je tudi izmenjava izkušenj na področju ohranjanja in promocije pokopališč.

Plečnikove Žale so eden od treh objektov iz Slovenije, ki so uvrščeni med evropsko dediščino. Znak evropske dediščine jim je leta 2007 podelil odbor za evropsko dediščino, ki ga sestavljajo ministri za kulturo in dediščino držav članic EU-ja. Poleg tega so Plečnikove Žale leta 2009 pridobile status kulturnega spomenika državnega pomena.