Je vaš idealni oddih sproščanje na plaži ... Foto: EPA
Je vaš idealni oddih sproščanje na plaži ... Foto: EPA
... ali svet najraje raziskujete z nahrbtnikom na ramenih? Foto: EPA
Vas privlači velemestni utrip ... Foto: EPA
... ali veličastni dosežki dela človeških rok? Foto: EPA

Z omenjeno temo naj bi poudarili soodvisnost turizma in podnebja ter spodbudili izvajanje ukrepov, ki bodo zagotavljali trajnostni razvoj turizma. Turistično gospodarstvo, ki povezuje cel niz ekonomskih in socialnih dejavnosti ter nastopa kot ključni ekonomski generator v svetu, se mora zavedati problematike podnebnih sprememb z vso odgovornostjo in mora igrati dejavno vlogo pri njenem reševanju in iskanju pravih rešitev dvostranskega izziva: odgovornosti za okolje in blažitve revščine, je v poslanici zapisal generalni sekretar Svetovne turistične organizacije Francesco Frangialli.

Podnebje je v razvoju turizma eden ključnih dejavnikov, zato klimatske spremembe močno vplivajo na turistično dejavnost. Po drugi strani pa turizem kot rastoča gospodarska panoga s svojo dejavnostjo povečuje pritiske na okolje in tako vpliva na podnebne spremembe, med drugim s transportom turistov, s pozidavo zemljišč s turistično infrastrukturo ter s povečano porabo energije in vode v turističnih območjih.


Pospešen razvoj turizma v Sloveniji
Turizem v Sloveniji se po pojasnilih direktorata za turizem na gospodarskem ministrstvu zelo pospešeno razvija, rast turističnih dejavnosti pa je hitrejša od rasti preostalih gospodarskih dejavnosti, kar pomeni, da pomen turizma v gospodarstvu še narašča.


Po podatkih državnega statističnega urada je Slovenijo lani obiskalo 2,7 milijona turistov, zaznali so skoraj 8,3 milijona prenočitev, kar je največ v samostojni Sloveniji. Število prihodov turistov se je v primerjavi s predhodnim letom zvišalo za osem odstotkov, število prenočitev pa za sedem odstotkov; tuji turisti so ustvarili 59 odstotkov vseh prenočitev.


Malo manj kot dve tretjini vseh tujskih prenočitev so prispevali turisti iz Italije, Avstrije, Nemčije, Velik Britanije, Hrvaške, Francije, Belgije in ZDA. Delež tujih turistov je bil največji v Ljubljani, in sicer so tuji turisti ustvarili kar 96 odstotkov vseh prenočitev v mestu, najmanjši pa je bil v zdraviliških krajih; tam so tuji turisti ustvarili 38 odstotkov vseh prenočitev.


Slovenci večinoma potujejo v tujino
Slovenski turisti so se lani odpravili na nekaj več kot 4,2 milijona turističnih potovanj, od tega okoli 3,6 milijona zasebnih in skoraj 600.000 poslovnih potovanj. Med zasebnimi potovanji je bilo 54 odstotkov krajših, z največ tremi prenočitvami, in ta so bila večinoma v Sloveniji (62 odstotkov). Večina daljših potovanj pa je potekala v tujini, in sicer 76 odstotkov. V primerjavi z drugimi članicami EU-ja Slovenija sodi med države, katerih prebivalci se na daljša zasebna potovanja pogosteje odpravijo v tujino.


Po podatkih Banke Slovenije so prihodki potovanj tujih turistov v Sloveniji lani znašali 1,6 milijarde evrov, kar je 13,6 odstotka več kot leto prej. Slovenski državljani so na potovanjih v tujini porabili 803 milijone evrov. Presežek v menjavi potovanj je tako lani znašal 816 milijonov evrov, kar predstavlja 78,5 odstotka presežka celotne menjave storitev v letu 2007.


Rekordno leto svetovnega turizma
Leto 2007 je bilo rekordno tudi za svetovni turizem. Po predhodnih podatkih Svetovne turistične organizacije so lani čez meje svojih držav odpotovali 903 milijoni turistov, kar je 6,6 odstotka več kot v rekordnem letu 2006.


Tudi lani je bila Evropa najprivlačnejša turistična destinacija; zaznali so 484 milijonov mednarodnih prihodov oz. 54 odstotkov vseh ali za 4,8 odstotka več kot v letu 2006. Število mednarodnih prihodov turistov najbolj narašča na Srednjem vzhodu in v Aziji s Pacifikom. Vrstni red prvih petih najbolj obiskanih držav je tudi lani ostal nespremenjen: najbolj obiskana je bila Francija, sledile so Španija, ZDA, Kitajska in Italija.


Predhodni podatki Svetovne turistične organizacije za letošnje prve štiri mesece napovedujejo, da bo tudi letošnje leto za svetovni turizem rekordno. V prvem četrtletju letos so zaznali 266 milijonov mednarodnih prihodov turistov, kar je pet odstotkov več kot v enakem obdobju lani.


Tudi Slovenija praznuje dan turizma
Po Sloveniji bo v počastitev svetovnega dneva turizma potekalo več prireditev. Med drugim je Zavod za turizem Ljubljana pripravil brezplačne oglede prestolnice, ob tej priložnosti pa so izdali tudi prvo številko časopisa za tuje strokovne javnosti Ljubljana, a perfect rendez vous, ki bo predvidoma izhajal dvakrat letno.


Turistična zveza Slovenije je pripravila sklepno srečanje vrtcev v okviru projekta Z igro do prvih turističnih korakov, Zavod za turizem Novo mesto med drugim brezplačno turistično vodenje po starem mestnem jedru Novega mesta. Prireditve so pripravili tudi v Turistični zvezi Gornjega Posočja, Turističnem društvu Sopota in Društvu Baška dediščina ter v Mestni občini Ptuj.


Generalna skupščina Svetovne turistične organizacije je 27. september razglasila za svetovni dan turizma septembra leta 1979. Ta datum so izbrali zato, ker je generalna skupščina organizacije na ta dan leta 1970 sprejela svoj statut, hkrati pa ta dan pomeni konec glavne turistične sezone na severni polobli in začetek glavne sezone na južni polobli.