Turizem predstavlja pomemben delež v svetovnem gospodarstvu in zaposljuje skoraj 200 milijonov ljudi. Foto: RTV SLO
Turizem predstavlja pomemben delež v svetovnem gospodarstvu in zaposljuje skoraj 200 milijonov ljudi. Foto: RTV SLO
Turistični sejem v Berlinu
Turistični delavci izmenjujejo izkušnje tudi na različnih sejmih po svetu. Foto: EPA

Po prepričanju UNWTO-ja namreč turizem bogati posameznike, družine, družbo in ves svet. S sloganom želi organizacija opozoriti na pozitivne vplive turizma na življenje, kulturo, gospodarstvo, na vseh ravneh družbe. Turizem prebivalcem vseh držav omogoča boljše življenje in jim vzbuja ponos na lastno okolje ter družbo, je v sporočilu za javnost zapisal generalni sekretar organizacije Francesco Frangialli.

Pomembna dejavnost za manj razvite
Za manjše države v razvoju je turizem še posebej pomemben, saj pogosto predstavlja edini način za tekmovanje v dinamičnem svetovnem storitvenem sektorju. Zaradi turizma pa lokalne vlade tudi vlagajo v ustrezno ponudbo, obnavljajo spomenike, odpirajo muzeje in nacionalne parke.

Turizem sodi med najhitreje rastoče panoge in pomembno vpliva na razvoj svetovnega gospodarstva. V turističnih dejavnostih se letno pretaka okoli 3.500 milijard dolarjev, kar predstavlja deset odstotkov svetovnega poslovanja. Turizem zagotavlja 195 milijonov delovnih mest, tj. 7,6 odstotka vseh zaposlenih v svetu.

27. svetovni dan turizma 27. septembra
Generalna skupščina UNWTO-ja je 27. september razglasila za svetovni dan turizma septembra 1979. Datum označuje pomemben mejnik v organiziranosti mednarodnega turizma, na ta dan je namreč leta 1970 generalna skupščina UNWTO-ja sprejela svoj statut. Sicer pa označuje tudi konec glavne turistične sezone na severni polobli in njen začetek na južni polobli.