Tudi na Obali so zaznali porast obiskovalcev glede na lansko leto. Foto: MMC RTV SLO
Tudi na Obali so zaznali porast obiskovalcev glede na lansko leto. Foto: MMC RTV SLO
Bled privablja predvsem tujce. Foto: MMC RTV SLO
Slovenska zdravilišča se nad julijskim obiskom, ki je bil še boljši kot lani, ne morejo pritoževati. Foto: Slovenska zdravilišča

Direktor STO-ja Dimitrij Piciga pričakuje, da bo statistika poletne turistične sezone še uspešnejša kot lanska. Pojasnil je, da so pomemben dejavnik uspešne sezone tudi številne izvedene investicije slovenskega turističnega gospodarstva.

Na Slovenskem vse več turistov s perspektivnih trgov
Poleg tega naj bi se kazali še pozitivni rezultati prizadevanj za razpršitev povpraševanja in zmanjšanje odvisnosti zgolj od nekaterih ključnih trgov slovenskega turizma v obliki dvo- ali celo večmestne rasti števila gostov in njihovih prenočitev s perspektivnih trgov, kot so prekomorski, skandinavski in vzhodnoevropski trgi.

"Ob predpostavki, da bo turizmu vreme tudi v nadaljnje naklonjeno, bomo ob koncu letošnjega leta ponovno beležili še eno odlično turistično leto," je zatrdil.

10 odstotkov več nočitev v zdraviliščih
Po podatkih STO-ja so namreč v 15 slovenskih zdraviliščih v juliju našteli za 3,9 odstotka več gostov in za 10 odstotkov več nočitev kot lani.

Glede na lanski julij je bilo več nočitev tudi v Ljubljani, in sicer za 15 odstotkov (69.732). Poleg tega so v prestolnici zaznali 22 odstotkov več obiskovalcev v turističnoinformacijskih centrih (46.707 obiskovalcev). V prvih sedmih mesecih je slovensko glavno mesto obiskalo 147.268 ljudi oz. osem odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. V ljubljanskih nastanitvenih objektih je bilo 320.220 nočitev oz. 10,5 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Ljubljano obiskujejo tudi Skandinavci in Španci
Po besedah direktorice Zavoda za turizem Ljubljana Barbare Vajda bo letošnja turistična potrošnja v Ljubljani zanesljivo presegla 120 milijonov evrov. Tak rezultat Vajda pripisuje krajšim počitnicam in obiskom mest, Ljubljana pa je poleg tega vedno bolj prepoznana kot prestolnica mlade članice EU-ja. Z novimi letalskimi povezavami je postala bolj dostopna Skandinavcem in Špancem, medtem ko so na prvem mestu med obiskovalci prestolnice še vedno Italijani.

Uspešnejša sezona od lanske se obeta tudi občini Piran
Še uspešnejša sezona kot lani se obeta tudi občini Piran, kjer so julija zaznali za tri odstotke večjo zasedenost portoroških hotelov kot lani, pri čemer so bili hoteli zasedeni med 80 in 90 odstotki. V prvih sedmih mesecih so na Obali zabeležili skupno 617.000 nočitev.

V kampu Bled 96 odstotkov tujih nočitev
Na Bledu so v juliju našteli 82.500 prenočitev oz. štiri odstotke več kot julija lani. Zelo dobra je bila zasedenost kampa Bled, kjer so realizirali kar 12 odstotkov več nočitev. Večino prenočitev so ustvarili tuji gostje (96 odstotkov). Najbolj naj bi zraslo število turistov iz Nizozemske, iz Velike Britanije, Nemčije in Italije.