Svetovni dan turizma praznujemo od leta 1979. Foto: EPA
Svetovni dan turizma praznujemo od leta 1979. Foto: EPA
Louvre, Pariz
Najbolj obiskana država na svetu je Francija. Foto: RTV SLO

Letošnji svetovni dan turizma uradno gosti Šri Lanka, namenjen pa je ženskam - tako tistim, ki potujejo, kot tistim, ki se s turizmom ukvarjajo poklicno.

Na ta dan se sicer konča poletna turistična sezona na severni polobli in začne sezona na južni polobli. Države in nacionalna turistična združenja dogodek navadno obeležijo s poslanicami, seminarji, delavnicami, brezplačnimi vstopnicami za oglede turističnih znamenitosti in drugimi aktivnostmi.

Turizem sodi med najhitreje razvijajoče se gospodarske panoge. Po podatkih Svetovne turistične organizacije je v letu 2006 po svetu potovalo 842 milijonov turistov, kar je skoraj 5 odstotna rast glede na leto prej.

Najbolj obiskana država je Francija
Najbolj obiskana destinacija ostaja Evropa, ki jo je obiskalo 457 milijonov turistov. Med državami v svetovnem merilu z največ turisti izstopa Francija (79 milijonov mednarodnih prihodov), sledijo ji Španija, ZDA, Kitajska in Italija.

Do leta 2020 bo Evropa ostala najbolj priljubljena turistična destinacija, a bo njen delež po nekaterih ocenah iz 60 % v letu 1995 padel na predvidenih 46 % v letu 2020.

Najvišjo rast obiska je lani zabeležila Afrika (+ 9,8 %), sledijo ji Azija in Pacifik (7,8 %), Srednji Vzhod (6 %), Evropa (4,3 %) ter Ameriki (2,1 %).

Po začasnih podatkih Svetovne turistične organizacije je v prvih štirih mesecih leta 2007 čez meje svoje države potovalo 252 milijonov turistov, kar je 6 odstotkov več kot leto prej.