Umag je preplavljen s turisti. Foto: Radio Koper
Umag je preplavljen s turisti. Foto: Radio Koper

Že zdaj lahko rečemo, da bo za hrvaško Istro letošnje leto, kar se turizma tiče, znova rekordno. Umag je med prvimi petimi turističnimi cilji na Hrvaškem, z največjim porastom obiska. Pričakujejo celo do 10 odstotkov več gostov kot lani, pravi direktor Turističnega združenja mesta Umag Milovan Popović: "Do zdaj smo izračunali pet odstotkov prihodov več kot lani, kar pomeni, da nas je do zdaj obiskalo okoli 200.000 gostov, ki so ustvarili 900.000 prenočitev, kar je prav tako za pet odstotkov več kot lani."

Med gosti tako kot na območju celotne hrvaške Istre prevladujejo Slovenci, Nemci, Avstrijci - teh je letos za kar 11 odstotkov več - in Italijani. Rekorde podirajo tudi v Poreču, ki je to poletje drugo najbolj obiskano hrvaško mesto, takoj za Dubrovnikom. Direktor Turističnega združenja mesta Poreč, Nenad Velenik: "Turistični obisk v prvih dveh tednih julija priča o še eni odlični turistični sezoni. Trenutno v Poreču dopustuje več kot 25 tisoč gostov."

Radi bi podaljšali sezono
Za Istro velja, da je destinacija sonca in morja. A že dolgo ni več samo to, pravi direktor Turistične zveze Istrske županije Denis Ivošević: "V zadnjih petnajstih letih smo veliko vlagali v podaljševanje turistične sezone, da bi se ta začela čim prej in zaključila čim kasneje. Zato lahko rečemo, da imamo v Istri pred in po sezoni eno vrsto gostov, ki k nam prihajajo zaradi raznovrstnih prireditev, v glavni sezoni pa k nam pretežno prihajajo zaradi sonca in morja."

Že prihodnje leto bodo v Umagu lahko obiskali tudi uvod v svetovno znani festival Exit. Letos pa obiskovalci proste postelje, če je niso pravočasno rezervirali, vsaj do konca avgusta ne bodo več našli.