Najlepša kapnika v Postojnski jami - Brilijant in Gigant. Foto: Postojnska jama
Najlepša kapnika v Postojnski jami - Brilijant in Gigant. Foto: Postojnska jama

Število je nekoliko manjše od lanskega, saj so lani v tem času imeli izredno dober obisk slovenskih gostov zaradi ogleda okostja dinozavra, so povedali v družbi Turizem Kras, ki upravlja z jamo.

Kot je povedala strokovna sodelavka v Turizmu Kras, Sabina Paternost, si je v istem obdobju leta 2009 največjo slovensko znamenitost ogledalo 232.000 obiskovalcev, od tega 180.000 tujih in 52.000 domačih.

"Padec števila domačih obiskovalcev pripisujemo manjši atraktivnosti novega akvarija za človeške ribice v letošnjem letu kot dinozavra v letu 2009," je še povedala Paternostova.

Med letošnjimi obiskovalci Postojnske jame tudi letos prevladujejo tujci, saj si je jamo ogledalo kar 183.000 ali 85 odstotkov tujih in 31.000 domačih gostov.

Obiskovalci iz 160 držav sveta
Med obiskovalci je bilo največ Italijanov, kar 21 odstotkov, sledijo jim domači gostje s 15 odstotki in Nemci z 11 odstotki. Postojnsko jamo so si ogledali tudi številni obiskovalci iz Japonske, Poljske, Velike Britanije, Francije, Izraela in drugih držav. V Postojnski jami vsako leto običajno naštejejo obiskovalce iz okoli 160 držav sveta.

"Na tujih trgih beležimo rast števila obiskovalcev, kar pričakujemo tudi v prihodnje," je še dejala Paternostova.

V družbi tudi v prihodnjih letih napovedujejo številna vlaganja v posodobitve kot tudi organizacijo različnih prireditev na ploščadi pred vhodom v jamo. Kot je na nedavni novinarski konferenci povedal novi lastnik družbe Turizem Kras, Marjan Batagelj, razmišlja predvsem o posodobitvi vlakca, s katerim se popelje vsak obiskovalec jame. Želi si namreč, da bi ga lahko tako posodobili, da bi bil manj hrupen od sedanjega.