Slovenci zaradi gospodarske krize vse bolj raziskujejo domačo turistično ponudbo. Foto: MMC RTV SLO
Slovenci zaradi gospodarske krize vse bolj raziskujejo domačo turistično ponudbo. Foto: MMC RTV SLO

Aktualno dogajanje v svetovnem gospodarstvu se kaže v spremenjenih trendih povpraševanja v turističnem sektorju. Statistični podatki potrjujejo napovedi v turizmu na globalni ravni, ki navajajo povečano zanimanje turistov za oddih v lastni državi. V januarju so namreč na Slovenski turistični organizaciji (STO) zaznali 4 odstotke več prihodov in 4 odstotke več prenočitev domačih turistov.

Po začasnih podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je bilo do konca letošnjega januarja v turističnih nastanitvenih objektih v Sloveniji ugotovljenih 143.200 prihodov domačih in tujih turistov ter 490.176 njihovih prenočitev, kar glede na enako obdobje lani v odstotkih pomeni 1 odstotek manj prihodov in 2 odstotka manj prenočitev.

Italijani prednjačijo med tujci
Med turističnimi prenočitvami v januarju 2009 je bilo 58 odstotkov prenočitev tujcev, 72 odstotkov so prispevali turisti iz Italije (28), Hrvaške (25), Avstrije (8), Srbije (6) in Ruske federacije (5 odstotkov).

Italija tako po številu gostov kot tudi njihovih prenočitev ostaja na prvem mestu, število nočitev italijanskih gostov se je v primerjavi z lanskim januarjem dvignilo za 20 odstotkov. Z izjemo Italije pa upad povpraševanja po slovenski turistični ponudbi STO zaznava na drugih trgih, na primer v Avstriji, Nemčiji in državah Beneluksa.

A. K.