Plastiko se da odlično predelati. Foto: EPA
Plastiko se da odlično predelati. Foto: EPA

41-letni Matt Rowsell namerava to dolgo pot preleteti z gorivom, pridobljenim iz petih ton odpadle plastike, zbrane na različnih smetiščih, ki bo predelana oziroma pretopljena v 1.000 galon (3.785 litrov) dizla, primernega za letenje. Za ta postopek bodo uporabili do zdaj še nepreverjeno tehniko, torej bo Rowsell prvi, ki se bo s takšnim gorivom dvignil v nebo.

Pustolovec bo dogodivščino začel julija v Sydneyju, nato pa bo letel čez Azijo, Bližnji vzhod in Evropo. V Londonu naj bi pristal šest dni pozneje. Z enomotornim letalom cessna 172 namerava vsak dan premagati okoli 2.400 kilometrov, letel naj bi s povprečno hitrostjo 185 kilometrov na uro. Da bi mu to uspelo, bo moral biti vsak dan v zraku po 15 ur, letel pa bo na višini 1.520 metrov, kar je mnogo nižje v primerjavi s komercialnimi leti.

Okolje mu bo hvaležno
Gorivo bo, kot rečeno, v celoti pridelano iz zavržene plastike, ki je ni mogoče reciklirati. Plastiko bo nabral v državah, v katerih se bo nato poleti ustavljal. Vsi kosi bodo dostavljeni nekemu irskemu podjetju, ki bo poskrbelo za predelavo v za letala primerno gorivo. Podjetje trdi, da je tako pridelano gorivo do okolja prijaznejše od drugih energentov, tudi sam postope predelave ne onesnažuje okolja, poleg tega pa so tudi nižji stroški predelave. Do zdaj so gorivo iz plastike že preizkusili v avtomobilih, v letalih pa še ne.

Rowsell, sicer zavarovalniški agent, želi s podvigom ljudi ozavestiti o dostopnosti novih tehnologij, ki omogočajo do okolja prijazne načine letenja. A pot bo polna izzivov, saj njegovo letalo ni izdelano za tako dolge razdalje, poleg tega pa se bo moral natančno držati predvidenih krajev za postanek, saj ga bodo le tam čakale zaloge goriva. Predvidenih je 16 postankov, zadnjič pred Londonom v Nici v Franciji.

Dodatna nadloga bi lahko bilo tudi vreme, ki zna biti nepredvidljivo, poleg tega pa bo moral na nevarno nizki višini preleteti tudi nekaj visokih gora.