Na Dunaju se najbolje živi. Foto: WienTourismus/Christian Stemper
Na Dunaju se najbolje živi. Foto: WienTourismus/Christian Stemper

"Da je mesto ponovno nagrajeno za svojo kakovost življenja, je za nas priznanje in hkrati tudi naloga. Dunaj tudi v težkih časih veliko vlaga, razglasitev prvega mesta pa je dokaz, da je naša pot prava," sta razglasitev rezultatov v sporočilu za javnost komentirala dunajski župan Michael Häupl in podžupanja Renate Brauner.

"Evropska mesta na splošno uživajo visoko kakovost v primerjavi z mesti v drugih regijah. Zdravstveno, infrastrukturno in rekreacijsko imajo zelo visok standard. Politična stabilnost in sorazmerno nizka stopnja kriminala omogočata prebivalcem večine evropskih mest, da se počutijo varno in zanesljivo," so pri Mercerju pojasnili, zakaj so se na vrhu seznama znašla po večini evropska mesta.

Dunaj je že petič prehitel Zürich (Švica), ki je predtem vodil sedem let zaporedoma. Na tretje mesto se je uvrstil Auckland (Nova Zelandija), sledita München (Nemčija) in Vancouver (Kanada).

Najslabše med evropskimi mesti se je odrezala prestolnica Gruzije Tbilisi, ki se je uvrstila na 191. mesto. Na zadnjem mestu lestvice je zopet iraško glavno mesto Bagdad.

Celoten seznam bo objavljen pozneje.

V raziskavi Quality of Living je sodelovalo 223 mest z vsega sveta, ki so jih ocenjevali tujci, zaposleni v teh mestih. Na podlagi 39 različnih kriterijev, kot so na primer politična, socialna in gospodarska ureditev, osebna varnost, možnosti izobraževanja, infrastruktura in javni promet, so izdelali lestvico glede na kakovost življenja.