Dunajske razglednice: zabaviščno kolo v Praterju, stolnica sv. Štefana, grad Schönbrunn in mestno središče. Foto: EPA
Dunajske razglednice: zabaviščno kolo v Praterju, stolnica sv. Štefana, grad Schönbrunn in mestno središče. Foto: EPA
Na Dunaju, kulturnem, ekonomskem in političnem središču Avstrije, živi nekaj manj kot 1.700.000 ljudi. Foto: EPA

Iz podjetja Mercer, ki je izvedlo primerjavo med 215 mesti po vsem svetu, so sporočili, da je Dunaj dobil največ točk za splošno kakovost življenja, kar je posledica izboljšanja avstrijskega političnega in družbenega okolja.

Zürich v Švici je zdaj na drugem mestu, sledijo pa mu (prav tako švicarsko mesto) Ženeva na tretjem mestu ter Vancouver v Kanadi in Auckland na Novi Zelandiji, ki si delita četrto mesto. Na zadnjem mestu se je znašel Bagdad v Iraku - kljub manjšim izboljšavam infrastrukture in spodbujanju investicij.

V prvi deseterici so še tri nemška mesta - Düsseldorf, München in Frankfurt -, zaokrožujeta pa jo še Bern v Švici in Sydney v Avstraliji.

V ZDA najlepše na Havajih
Najvišje uvrščeno ameriško mesto v raziskavi kakovosti življenja za leto 2009 je Honolulu (Havaji) na 29. mestu, prestolnica Washington in metropolitanski New York pa sta se obdržala na 44. in 49. mestu.

London je na seznamu, ki naj bi bil predvsem smernica za vlade in podjetja pri organizaciji mednarodnega poslovanja in delovanja v tujini (v časih finančne krize želijo multinacionalke zmanjšati stroške, kjer se le da), zasedel 38. mesto.

Singapur si utira pot navzgor
Med azijskimi mesti se je najviše, na 26. mestu, znašel Singapur (sicer na prvem mestu, kar se tiče mestne infrastrukture, tudi na tem seznamu je na zadnjem mestu Bagdad), kar je šest mest više od lanske uvrstitve in kaže na to, da je to mesto vse bolj pomemben finančni center s široko ponudbo mednarodnih in zasebnih šol. Peking se je povzpel za tri mesta, na 113., kar gre pripisati izboljšavam javnega prometa zaradi lanskih olimpijskih iger.

V Srednji in Južni Ameriki sta se najviše obdržala San Juan v Portoriku na 72. mestu in Montevideo v Urugvaju na 79.

Točkovanje temelji na indeksu, pri katerem je osnova New York s 100 točkami, merijo pa 39 determinant kakovosti življenja, kot so politična stabilnost, možnost šolanja, rekreacije in bivanja ter naravno okolje.

Slovenska prestolnica Ljubljana se je znašla na 78. mestu omenjenega seznama in od lani napredovala za štiri mesta. Bratislava na 88. mestu in Zagreb na 103. sta se povzpela za tri.

A. K.