Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na območju Policijske uprave Maribor so se letos zgodile že štiri nesreče s hudimi telesnimi poškodbami. V dveh primerih je bil poškodovan otrok. In kaj je največkrat vzrok za nesreče? "Neizkušenost smučarja, ki gre potem kar takoj na strmo progo. Na strmi progi so hitrosti večje in potem se je težje ustaviti," je povedal Tadej Čufar, policist smučar s Policijske postaje Slovenska Bistrica.

"Nezanesljiva vožnja, spuščanje sidra na sredini vlečne poti, to je zelo nevarno, vijuganje po vlečnih poteh. To lahko vrže vrv dol in poškoduje vse ostale smučarje, ki so takrat na vlečnici," je dodal Janko Ačko, reševalec na smučišču.

Med našim obiskom Treh kraljev neke predrzne vožnje smučarjev oziroma deskarjev nismo opazili. Vsi otroci so, kot veleva zakon, nosili smučarsko čelado, prav tako velika večina odraslih.

Policisti preverjajo tudi prisotnost alkohola. Če ta presega 0,24 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka, je smučar v prekršku in kaznovan s 400 evrov globe.

Zaradi šolskih počitnic bo naslednjih 14 dni na slovenskih smučiščih zagotovo več gneče. K temu so marsikje pripomogle tudi ugodne temperature in sončno vreme, ki ga v zadnjih dneh ni bilo ravno na pretek.

Previdno na smučiščih