Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Originalnega naselja namreč ni mogoče videti, saj so ga znova zasuli, da bi se ohranilo. Koliščarsko naselje bo povezano z interpretacijskim centrom v središču Iga in bo obiskovalce popeljalo v čas pred več kot 5000 leti.

Naselje na barjanskem travniku v bližini Iga počasi dobiva končno podobo. To je tloris naselja, ki so ga arheologi leta 1875 našli le streljaj stran.

Koliščarji, ki so barje naseljevali pred približno 5000 leti, so za seboj pustili veliko ugank, a po 150 letih raziskav je danes znanega dovolj, da lahko strokovnjaki postavijo replike njihovih domovanj. "Na podlagi najdb se da sklepati, kaj so počeli, in tisto, kar so naredili, se vidi, da je bilo v sozvočju z naravo, da so morali naravo odlično poznati," je povedal arheolog Anton Velušček iz Inštituta za arheologijo.

Del naselja je tudi umetno jezerce, s katerim želijo prikazati, kakšno je bilo barje v tistem času.
"Mislim, da so to tisti prvi koraki k hitrejšemu razvoju turizma na tem našem območju, pa ne samo v občini Ig, ampak na celotnem moroškem območju," pravi župan občine Ig Janez Cimperman.

Koliščarsko naselje bodo povezali z interpretacijskim centrom v središču kraja. Ta je že zgrajen, v mesecu ali dveh pa ga bodo tudi opremili. V njem bodo združili informacije o življenju koliščarjev in edinstveni naravi ljubljanskega barja.

Blizu Iga bo do jeseni zraslo koliščarsko naselje