Foto: EPA
Foto: EPA

Turistične agencije bodo tako prisiljene vnovič odpovedati vsa načrtovana potovanja, negotove so tudi poti v tujino v lastni režiji. Hotelirji, katerih zmogljivosti bodo tudi med prihajajočimi prazniki ostale prazne, pa si obupno želijo, da bi hotele lahko odprli vsaj med poletno sezono.

Kot je poročala Simeona Rogelj za Radio Slovenija, bo turistična agencija Kompas v času popolnega zaprtja odpovedala vse čarterske lete iz Ljubljane. Postopki v zvezi s tem so že utečeni, pojasnjuje Matevž Hrovat: "Redno spremljamo epidemiološko sliko držav, kjer imamo razpisana potovanja, in v skladu s tem ukrepamo. Prav tako skrbimo, da sta tako izvedba kot morebitna odpoved potovanja v skladu z obstoječo zakonodajo."

Glede na lanske izkušnje v zvezi z odpovedmi potovanj Matjaž Jakin iz Zveze potrošnikov Slovenije opozarja: "Potrošniki bi morali imeti v takem primeru vedno izbiro, ali bodo zahtevali vračilo kupnine ali bodo sprejeli ponujeno alternativo. Ne morejo pa biti prisiljeni v to, da se potovanje prestavi."

Drugače je s tistimi, ki so načrtovali turistično pot v tujino v lastni režiji, pojasnjuje vodja Evropskega potrošniškega centra Romana Javornik: "Če bo letalska družba lahko izvedla polet, za katerega imamo rezervacijo, in bo tudi država, v katero potujemo, dovolila prihode turistov, potem ne bomo mogli odpovedati rezervacije in zahtevati povračila denarja, razen če je bilo to dogovorjeno ob sklenitvi rezervacije ali objavljeno v pogodbenih pogojih ponudnika."

Zaradi pandemije je turistična dejavnost v vse bolj nezavidljivem položaju. Gregor Jamnik iz hotela Slon pravi, da so hotelirji od agonije zapiranja in omejevanja utrujeni in obupani:
"Ko nam je cepivo že vlilo nekaj upanja, se zdaj to upanje na izboljšanje razmer v turizmu spet oddaljuje v pozno poletje ali celo v zgodnjo jesen. To pomeni, da nas bo verjetno še manj preživelo v turizmu."

Turistična dejavnost si sicer veliko obeta od interventnega zakona, s katerim bi jo država rešila pred propadom. Jamnik še ocenjuje, da bi pomoč potrebovali vsaj do konca leta.