Narodni park Redwood slovi po najvišjih drevesih na svetu. Foto: Pixabay
Narodni park Redwood slovi po najvišjih drevesih na svetu. Foto: Pixabay

Kot so svojo odločitev pojasnili upravniki parka, lahko le tako zaščitijo sekvojo in njeno okolico pred degradacijo. S tem prav tako odvračajo avanturiste pred iskanjem drevesa po nevarnem, težko dostopnem terenu tega slovitega gozda, poroča CNN.

Obiskovalcem 116 metrov visokega orjaka, ki sta ga po naključju odkrila dva pohodnika leta 2006, zdaj grozi šestmesečna zaporna kazen in globa v znesku 5000 ameriških dolarjev. Po ocenah strokovnjakov je sekvoja stara od 600 do 800 let, ustrezno njeni velikosti pa je poimenovana po Hiperionu, enem od titanov iz grške mitologije.

Narodni park Redwood zadnjih 16 let namerno ni izdal lokacije drevesa iz bojazni, da bi to pritegnilo preveč obiskovalcev in povzročilo škodo okolju.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

A četudi do Hiperiona ne vodi nobena označena pot, so avanturisti s pomočjo spleta seznanjeni z njegovo lokacijo, tako da ga ljudje redno obiskujejo, čeprav je na težko dostopnem območju globoko v notranjosti parka.

Škoda se dela tudi okoli drevesa

Obiskovalci morajo na poti do drevesa prečkati gosto vegetacijo, pri čemer nastaja okoljska škoda. Prav tako ljudje v okolici drevesa puščajo smeti, nekateri pa celo poskušajo splezati nanj oz. v njegovi bližini upravljajo letalnike. Posledično je pod drevesom slabša vegetacija, zaradi prisotnosti ljudi pa je prst zbita, kar negativno vpliva na korenine.

Iz narodnega parka so še poudarili, da je na območju okoli sekvoje slabši mobilni in GPS-signal, zaradi česar je reševanje pohodnikov ob morebitnih nesrečah toliko zahtevnejše. Prav tako nevarnost predstavljajo gozdni požari.

Dodali so še, da Hiperion zaradi svojega ozkega debla vizualno sploh ni najbolj navdušujoče drevo v parku. Na koncu so pri narodnem parku postavili vprašanje vsem obiskovalcem: "Morate se odločiti, ali boste del ohranitve te enkratne pokrajine ali del njenega uničenja?"