Turistični delavci po vsem svetu se zdaj večinoma opirajo na domače goste, ki pa jih pogosto ni dovolj za ublažitev izpadov. Foto: EPA
Turistični delavci po vsem svetu se zdaj večinoma opirajo na domače goste, ki pa jih pogosto ni dovolj za ublažitev izpadov. Foto: EPA

Organizacija združenih narodov za turizem (UNWTO) je objavila svoje ocene za škodo, ki jo je v svetovnem turizmu povzročila svetovna pandemija koronavirusne bolezni 19. Po njihovih ocenah se bo ta gibala nekje od 270 do 300 milijard evrov, kar je trikrat več od škode gospodarske krize leta 2009.

Zaradi ukrepov, sprejetih za zajezitev pandemije, se je število turistov na nekaterih področjih zmanjšalo celo za 98 odstotkov. Na letni ravni se je globalno število turističnih obiskov zmanjšalo za 56 odstotkov.

Po besedah glavnega sekretarja UNWTO-ja Zuraba Pololikašvilija je nujno, da turizem čim prej znova zaženemo. "Dramatičen padec mednarodnega turizma ogroža več milijonov gospodinjstev, vključno s tistimi v razvijajočih se državah," je opozoril.

Zadušljivi ukrepi

Sorodna novica WHO: Prepoved potovanj ne more trajati v nedogled

Po besedah Pololikašvilija imajo vlade težko nalogo uravnoteženja zdravstvenih ukrepov in spodbujanja gospodarstva ter turizma. "Prav tako morajo delovati v duhu solidarnosti in sodelovanja, saj gre za skupen izziv," je poudaril, zato se mu ne zdi pametno, da države v tem času rušijo medsebojno zaupanje.

S tem se strinjajo v svetovni zdravstveni organizaciji, kjer pravijo, da je za države nemogoče, da bi za daljše obdobje ohranile zaprte meje. "Ekonomije se morajo odpreti, ljudje morajo delati, trgovina se mora nadaljevati," je poudaril pomočnik direktorja WHO-ja Mike Ryan in dodal, da je treba biti še posebej pozoren na prostore, kot so nočni klubi, študentski domovi, in mesta, kjer so ljudje tesno skupaj, saj so to potencialna žarišča novih okužb. Zato bodo za zajezitev širjenja morale poskrbeti države znotraj svojih meja.

Evropa, turistična celina

Približno 10 odstotkov gospodarske dejavnosti na evropski celini je povezane s turizmom. Po ocenah Evropske komisije turizem zaposluje 27 milijonov Evropejcev, ki jih je pandemija covida-19 spravila v kočljiv finančni položaj.

Bo Evropa po pandemiji covida-19 ohranila naslov najbolj obiskane celine? Foto: EPA
Bo Evropa po pandemiji covida-19 ohranila naslov najbolj obiskane celine? Foto: EPA

Čeprav se evropske turistične destinacije počasi odpirajo, pa številne v panogi skrbi, da bo kriza povzročila trajne težave za evropski turizem. "Česar se bojim, je pomanjkanje povezovanja, pomanjkanje harmonizacije," je za ameriški CNBC povedal Eduardo Santander, vodja Evropske potovalne komisije.

Po ocenah večine turističnih destinacij letos pričakujejo upad prometa za vsaj 30 odstotkov. Dodatni izbruhi in valovi pandemije pa bi stanje lahko še poslabšali.

Čeprav je Evropska unija predstavila predloge za odpiranje turističnih destinacij, evropske države predlogom ne sledijo enotno. Veliko zmede in nejevolje med obiskovalci tako povzročajo razlike med ukrepi, ki želijo obiskati več držav hkrati. Obenem se pojavlja bojazen, da bodo turistične države, kot so Španija, Italija in Grčija, začele med seboj tekmovati, kdo bo prej odpravil določene ukrepe in olajšal potovanje turistom, kar bi lahko ogrozilo zdravje celotne celine.