Pohod je netekmovalne narave. (Fotografija je simbolična.) Foto: Pixabay
Pohod je netekmovalne narave. (Fotografija je simbolična.) Foto: Pixabay

To je slovenska premiera pohodniške prireditve Highlander Adventure oz. pohodniške avanture, na kateri udeleženci v petih dneh premagajo 100 kilometrov po neokrnjeni naravi v družbi prijateljev ali sami in oddaljeni od vsakodnevnih skrbi ter dražljajev. Vse, kar potrebujejo, nosijo s seboj. Spijo na prostem, organizator pa jim na kontrolnih točkah, ki so tudi lokacije za šotorjenje, zagotovi hrano in vodo.

Pohod je netekmovalne narave, cilj udeležencev je zgolj prehoditi 100 kilometrov dolgo pot po neokrnjeni naravi in tako pridobiti naziv highlander. Pred prireditvijo so maja in junija potekali testni pohodi ter spletni seminarji, na katerih so se udeleženci lahko pripravili na preizkušnjo.

Petdnevni daljinski pohod Highlander Julian Alps, ki se začenja v Bohinju in se konča v Kobaridu, spada v verigo pohodniških festivalov Highlander Adventure, ki bo letos potekal v 14 državah Evrope in Bližnjega vzhoda.

Organizatorji dogodka, Športno društvo Outdoor Adventures, ob tem poudarjajo, da je to prvi tovrstni dogodek v Sloveniji in da se ujema s strategijo slovenskega turizma Green, Active, Healthy, Outdoor. Prireditev sledi svetovnim smernicam za preživljanja prostega časa, njen poudarek pa je na spoštljivem odnosu do narave, so poudarili in dodali, da je takšen dopust z vidika covida-19 varen, saj se odvija na prostem brez stika med udeleženci.