Kip svobode, ikona ZDA. Foto: AP
Kip svobode, ikona ZDA. Foto: AP

Kip svobode je bil, podobno kot vse druge znamenitosti, v prvih mesecih pandemije covida-19 popolnoma zaprt za turistične obiske, nato pa so posamezne dele postopno začeli odpirati. Zadnja je prišla na vrsto krona, ki je bila tako za širše množice zaprta kar dve leti in pol, piše CNN.

V tem času so morali upravljavci, družba National Park Service, naučiti nove zaposlene o vseh varnostnih zahtevah in pravilih, ki veljajo med obiskom te znamenitosti. Osebje se je namreč popolnoma zamenjalo, tudi njim pa je preglavice delalo premajhno zanimanje ljudi za to delo. Datum ponovnega odprtja so ves čas prestavljali tudi drugi dejavniki, kot je usklajevanje mestnih in zveznih protikoronskih pravil.

Od napadov leta 2011 je kip pogosto zaprt

V baklo kipa se ni mogoče povzpeti vse od leta 1916, ko jo je med prvo svetovno vojno poškodovala eksplozija tovarne streliva na otoku Black Tom pri Jersey Cityju, kar je bila posledica sabotaže nemških agentov. Se pa lep razgled na Manhattan, Staten Island, New Jersey, Brooklyn in morje nudi tudi iz krone.

Glede na zanimanje, ki vlada, pa se bo za nakup vstopnice potrebno sprijazniti z dolgo čakalno dobo. Prijave se zbirajo na spletni strani, za zdaj pa so še na voljo vstopnice za november, ker je novica o ponovnem odprtju sveža.

Kip svobode sicer v New Yorku redno zapirajo in odpirajo vse od terorističnih napadov 11. septembra 2001. Dostop do vznožja kipa so omogočili šele leta 2004, popoln dostop vse do krone pa so omogočili šele leta 2009.

Leta 2011 so dostop do kipa spet zaprli zaradi postavitve novih dvigal in stopnic, kar je trajalo do oktobra 2012, nato pa spet zaprli zaradi prihoda orkana Sandy in ga odprli šele julija 2013. Vmes se je med drugim zapiral in odpiral tudi zaradi protestov in pomanjkanja denarja

Darilo Francije ZDA

Kip svobode, ki je visok 46 metrov, s podstavkom pa skoraj 93 metrov, je kljub temu še vedno ena najbolj obiskanih turističnih znamenitosti v ZDA. Gre za delo francoskega kiparja Frederica Augusta Bartholdija in stoji na otoku Liberty island ob ustju reke Hudson v newyorškem pristanišču. Postavili so ga 28. oktobra 1886 ob stoti obletnici neodvisnosti ZDA in je darilo Francije.