Silvestrovanje na Copacabani se vrača. Foto: EPA
Silvestrovanje na Copacabani se vrača. Foto: EPA

Silvestrovanje v Riu de Janeiru vsako leto privabi na milijone turistov. Številne glasbene skupine in didžeji nastopajo na več odrih na mestni plaži Copacabana, ognjemet pa praviloma izstrelijo s splavov v zalivu Atlantika.

Praznovanje v zadnjih dveh letih zaradi epidemije ni potekalo. Leta 2020 je sicer bilo načrtovano alternativno praznovanje, na katerem naj bi koncerte prenašali prek spleta, a je bilo odpovedano. Lani pa so na plažah potekale zasebne zabave, poroča STA.

Največje silvestrovanje na svetu

Ena najbolj znanih plaž na planetu s svojimi štirimi peščenimi kilometri omogoča praznovanje največjim množicam. Pred pandemijo so se v Brazilijo valile gruče ljudi z vsega sveta, po dveh letih pa lahko pričakujemo, da bo Copacabana polna kot že dolgo ne.

Praznovanje so v popkulturno zavest vtisnili glasba, filmi in mediji, privlačni pa so tudi koncerti zvezdnikov, ki so zabavali občinstvo v preteklih letih, med bolj vidnimi sta to bila Rod Steward in Lenny Kravitz. Na rajanju v Riu obstaja le eno pravilo: bela majica. Tradicija namreč veleva, da se prihajajoče leto pozdravi v beli barvi miru. Lokalci na silvestrovo svoje čolne napolnijo z darovi, s katerimi želijo ugoditi boginji Lemanjo, boginji vode. Verjamejo namreč, da bo gesta prinesla obilje in mir v novem letu.

Ognjemet na čolnih. Foto: EPA
Ognjemet na čolnih. Foto: EPA