Foto: Reuters
Foto: Reuters

V Matariji, detlovski četrti Kaira, so prebivalce v ozki uličici, okrašeni z baloni in zastavicami, posedli za dva dolga niza miz, kjer so uživali ob pojedini mesa na žaru, riža in številnih slastnih prilog.

Večerne poulične zakuske organizirajo dobrodelne ustanove, ki skrbijo za obubožane, medtem ko druge, kot je bila ta v Matariji, vodijo lokalne skupnosti, ki za hrano pobirajo donacije.

"Duh ramazana je nazaj," je povedal Hajtam Adel, organizator večerje v Matariji. "Ljudje ponovno jedo skupaj – brez skrbi."

Ahmed Al Bardisi, organizator vsakodnevnih dobrodelnih obrokov v Gizi, na drugem bregu Nila, je dejal, da je porast brezposelnosti med pandemijo koronavirusa omejil donacije hrane. Čeprav se mnogi Egipčani spopadajo z vse višjo inflacijo, pa so se donacije hrane letos spet okrepile, je dejal.

Egipt je prizadelo več zaporednih valov okužb s covidom, oblasti pa so v boju za zajezitev okužb uvedle policijsko uro, ki je leta 2020 sovpadla z ramazanom. Zdaj je večina ukrepov odpravljenih.