Foto: EPA
Foto: EPA

S 1. julijem bodo namreč sprostili dodatnih 40 odstotkov poletov, tako da bodo na dan opravili 1000 poletov po vsej Evropi. Ryanair je od marca, ko so omejili letalski promet, opravil le 30 poletov na dan med Irsko, Veliko Britanijo in Evropo.

Kot so pojasnili v družbi, bodo morali vsi člani posadke in potniki nositi zaščitne maske od vstopa na letališče, na letalu in vse do izstopa z letališča. Pred vstopom na letalo bodo potnikom izmerili telesno temperaturo.

Vse bodo tudi "spodbujali" k zagotavljanju čim večje medsebojne razdalje. Da bi preprečili gnečo pred straniščem na letalu, bodo potniki morali kabinsko osebje vprašati za dovoljenje za uporabo, piše britanski BBC.

Ryanair bo od svojih potnikov zahteval, da prijavo poleta opravijo prek spleta, da imajo s sabo čim manj prtljage in da letalsko vozovnico prenesejo na pametni telefon.

"Za naše stranke in zaposlene je pomembno, da se kljub vsem težavam z julijem vrnemo k čim bolj normalnemu poslovanju," je dejal generalni direktor družbe Eddie Wilson. Napovedal je tesno sodelovanje s pristojnimi na področju javnega zdravja, da bi v čim večji meri upoštevali ukrepe za preprečevanje širjenja okužb.

V družbi so po Wilsonovih besedah prepričani, da lahko s ponovno vzpostavitvijo letalskih povezav pomagajo tudi pri okrevanju turističnega sektorja. "Po štirih mesecih je napočil čas, da Evropa spet leti, tako da lahko znova združimo prijatelje in družine, omogočimo ljudem, da se vrnejo na delo in znova zaženejo evropski turistični sektor, ki zagotavlja na milijone delovnih mest."

O'Leary: Socialno distanciranje ni potrebno
Šef Ryanaira Michael O'Leary je prejšnji mesec dejal, da je "idiotsko" pustiti srednji sedež prazen za ohranjanje medsebojne razdalje, povedal je, da namerava poleti prodati čim več sedežev: "Posel lahko teče le, če prodamo čim več sedežev na vseh poletih."

Za BBC je povedal, da družbeno oddaljevanje ni potrebno: "Dejansko je vlada že priporočila, da tam, kjer družbeno oddaljevanje ni mogoče, nosite zaščitne maske. To je učinkovit ukrep proti širjenju covida-19, ne pa uvajanje neučinkovitih ukrepov, kot je 14-dnevna karantena, ki je tako ali tako nihče ne bo spoštoval."

Sorodna novica Znova dovoljen letalski potniški promet, poleti najverjetneje šele junija

Ryanair in mnoge druge letalske družbe po vsem svetu so se zaradi koronavirusne krize znašle v nezavidljivem položaju, saj je povpraševanje po potniškem letalskem prometu skoraj izginilo, sledile pa so še uradne omejitve letalskega prometa po vsem svetu.

Na začetku maja je Ryanair sporočil, da bo zaradi koronavirusne krize odpustil okoli 3000 ljudi oz. 15 odstotkov osebja, predvsem pilote in kabinsko osebje.