Foto: MMC RTV SLO/Jože Žura
Foto: MMC RTV SLO/Jože Žura

Tradicionalnega 28. pohoda po Jurčičevi poti se je v sicer hladnem vremenu, na trenutke je sijalo sonce, pa tudi snežilo, udeležilo več kot 2 tisoč pohodnikov, od najmlajših v spremstvu staršev, do šolarjev in starejših.

Med najstarejšimi je bil domačin 85-letni Pavel Groznik, ki je pot prehodil že več kot stokrat, pa mu vedno nudi zadovoljstvo in je bil danes ponosen, da se je po enoletnem premoru zbrala množica pohodnikov, ljubiteljev narave in literarnih navdušencev. Iz prenovljenega središča Višnje Gore so se pohodniki mimo lani odprte Hiše kranjske čebele podali v hrib proti Pristavi, Zavrtačam, čez smučišče na Polževem, do cerkvice sv. Duha, ki je s 630 metri nadmorske višine najvišja točka pohoda. Nato je pot vodila rahlo navzdol skozi kraje Jurčičevih literarnih junakov do njegove rojstne domačije na Muljavi, nekateri so pot podaljšali do vasi Krka.

Ob poti so bili odprti kulturni in verski objekti, domačini so poskrbeli za okrepčila pohodnikov, godba iz Stične pa za prijetno vzdušje. Na Jurčičevi domačiji zaradi preventivnih ukrepov niso pripravili množične zaključne prireditve, so pa obiskovalce sprejemali domačini v podobah glavnih junakov iz Jurčičevih Rokovnjačev, obiskovalci so si lahko ogledali risani film, prisluhnili odlomkom Jurčičevih del v kamišibaj gledališču in reševali literarni kviz.

Organizatorji pohoda – Planinsko društvo Polž iz Višnje Gore, občina Ivančna Gorica in številna druga društva ter občinski Zavod Prijetno domače so bili z obiskom zadovoljni, čeprav so se za izvedbo pohoda odločili šele pred kratkim in obsežnih najav niso imeli. Zato pa se veselijo naslednjega 29. pohoda, ko upajo, da bo potekal v normalnih razmerah, z obsežnim spremljevalnim programom in še večjo množico obiskovalcev. Leta 2020 je bil Jurčičev pohod zadnja množična prireditev pred epidemiološkimi ukrepi, današnji pa morda znanilec normalnejših družabnih časov.