"Otok Ulko-Tammio, ki leži ob obali blizu Hamine, bo to poletje območje brez mobilnega telefona," je v sporočilu za javnost zapisal Mats Selin, predstavnik turistične zveze mest Kotka in Hamina. "Obiskovalci bodo zaprošeni, da ne uporabljajo mobilnikov. Želimo jih spodbuditi k temu, da izklopijo svoje pametne naprave in resnično uživajo v lepotah otoka," je pojasnil. Kampanjo so sicer zagnali pod geslom: "Poletje je čas za digitalni post."

Ulko-Tammio je nenaseljen otok v Finskem zalivu in zaščiten nacionalni park (eden izmed 41 v državi), kjer živijo številne ogrožene vrste ptic, posebna pa je tudi tamkajšnja flora. Po otoku je speljanih več pohodnih poti, ob katerih lahko turisti občudujejo lepote narave, (ljubiteljskim) ornitologom pa je opazovanje ptic omogočeno tudi s posebnega stolpa.

Otok je sicer pokrit s telekomunikacijskim omrežjem, tako da bodo imeli turisti vseeno možnost uporabe mobilnega telefona, poroča CNN, a v turističnem združenju upajo, da se bodo napravi odrekli prostovoljno. "Izklop mobilnega telefona, raziskovanje narave, druženje z ljudmi iz oči v oči bo brez dvoma izboljšalo vaše razpoloženje in zdravje," je po poročanju CNN-a prepričana psihologinja in raziskovalka s finskega inštituta za zdravje in dobro počutje Sari Castrén.

"Nešteto ur preživimo med brskanjem po družbenih omrežjih, zato je kratek odmor od tega gotovo priložnost za nove izkušnje," je še dodala.

Dopust z digitalnim odklopom