Iz Andovcev na Triglav

Pred 17 leti so v najmanjšo porabsko vasico Andovci prepeljali skalo iz triglavskega narodnega parka. "Ta mali Triglav simbolizira, da smo del slovenskega naroda, čeprav v zamejstvu," je poudarila Erika Köleš Kiš, zagovornica Slovencev v madžarskem parlamentu.

Letos so se Porabski Slovenci že enajstič podali na pot iz Andovcev na "pravi" Triglav. Do 2. avgusta bodo tako prepešačili 320 kilometrov dolgo pot, ki ne bo enostavna, vodila pa jih bo prek meje Budinci, skozi Mursko Soboto, Ptuj, Slovenske Konjice, Celje, Kamnik, Kranj, Radovljico, Bled in Pokljuko.

Za konec tedna pa se bodo lotili še zadnje etape in se še povzpeli na najvišji slovenski vrh. "Vse težave, tisto, kar si pustil doma, ostane tam. Ta pot je zelo dobra za dušo," je dejal Karel Holec iz Andovcev, predsednik slovenske državne samouprave na Madžarskem, ki je obenem tudi pobudnik tradicionalnega pohoda, sam pa je bil na vrhu slovenskega očaka že 35-krat.

Dodal je, da se Porabci kljub naporni poti vsako leto z veseljem odločajo za pohod, saj s tem dokazujejo tesno povezanost z matičnim slovenskim narodom.

"Čestitam vam za vseh 11 let. Tudi letos vam želim lepo, mirno pot, da boste uspešno prišli do Triglava in tudi nanj," pa so besede, s katerimi je podvig pohodnikov pospremila generalna konzulka Republike Slovenija v Monoštru Dubravka Šekoranja.