Domačini so svoja življenja uglasili z naravo. Foto: BoBo
Domačini so svoja življenja uglasili z naravo. Foto: BoBo

Domačini so pred četrt stoletja postavili temelje za upravljanje krajinskega parka Logarska dolina, zdaj pa ga že peto leto upravlja Občina Solčava. Po skoraj 30 letih obstoja pa je naravoslovno-etnografska pot ene izmed najlepših alpskih dolin močno potrebovala obnovo, med drugim sta jo precej poškodovala vetroloma v letih 2017 in 2018.

Na Solčavskem so tako po 25 letih prenovili sedem kilometrov dolgo tematsko pot krajinskega parka Logarska dolina. Pot po Logarski dolini je bogatejša za nove smerne, vsebinske table in mostičke, ograje, rižo za spravilo lesa, nasutja za varovanje korenin na poti in didaktične elemente. Vsebine tabel, mobilne aplikacije in vodenj po poti skozi krajinski park poudarjajo naravne posebnosti in zavest domačinov, ki so svoja življenja uglasili z naravo, na stezi od izvira Črna do slapa Rinka pa do izraza pridejo tudi zgodovinske in etnološke posebnosti.

Še naprej bodo nadaljevali prenovo pešpoti

Pot sicer poteka v bližini ceste, jo večkrat prečka, tako pa ljudem ponuja več izhodišč za sprehod po krajših odsekih. Za osebe na invalidskih vozičkih in za otroške vozičke sta urejena del poti, ki vodi do slapu Palenk, ter krajši krožni in botaničen odsek poti ob tamkajšnjem domu planincev.

V pripravi je tudi projekt omejevanja prometa in usmerjanja obiskovalcev, v občini bodo nadaljevali prenovo preostalih pešpoti v Logarski dolini in drugje na Solčavskem. Po besedah solčavske županje Katarine Prelesnik je za nadaljevanje trajnostne smeri pomembno, da mladi ostanejo v domačem kraju in nadaljujejo tradicijo, cilj pa je, da Solčavsko ostane prijeten dom za domačine in gostoljuben kraj za obiskovalce.